czwartek, 13 października 2011

Babka pomarańczowa

Składniki

1 szklanka mąki tortowej (szklanka=250 ml)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 jajek
250 gram margaryny
1 szklanka cukru (szklanka=200 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka suszonej mielonej skórki pomarańczowej
15 kropel zapachu pomarańczowego

Polewa czekoladowa:
6 kostek białej czekolady



Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem aż urosną i zbieleją, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać, dodać wrzącą margarynę, skórkę i zapach pomarańczowy.
Wszystko wymieszać, blaszkę na babke wysmarować lekko olejem, wlać ciasto.
Piec w 180 st C około 55, min do suchego patyczka.
Gotową wystudzoną babkę,  polać polewą czekoladową i posypać startą białą czekoladą.
 
Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz