sobota, 22 października 2011

Bread pudding

Składniki

mala chałka,
mleko - 1 i 1/2 szklanki
jajko -  2 szt.
rodzynki -  ok 1 filiżanki
roztopione masło -  4 łyżki
cukier -  2 łyżki
opcjonalnie, cynamon, kardamon,
rum lub jakis likier (u mnie anyzkowy) -  2 łyżki



Przygotowanie

Chałkę pokroić w kostkę.

Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, masłem, rumem lub likierem, ewentualnie przyprawami.

Następnie całość wymieszać z suchą chałką i namoczonymi rodzynkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Wlać przygotowaną masę, wierzch posypać cukrem (najlepiej demerara) i wstawić do zimnego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 st. C ok. 40 min, aż wierzch będzie rumiany

 

Zostala mi czersta chałka, która chciałam jakoś zagospodarować. Nie spodziewalam sie, ze ta potrawa bedzie az tak smaczna :-)

korzystalam z przepisu A. Kręglickiej (z moimi modyfikacjami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz