poniedziałek, 17 października 2011

Ciasto ucierane z truskawkami - do kawy

Składniki

500 g - mąki krupczatka,
250g - margaryny lub masła roślinnego,
5 szt -jaj,
2 łyżeczki -proszku do pieczenia,
2 - 3 łyżki - tłuszczu - do blaszki,
2  łyżki -mąki do posypania blaszki ,
30 dag -truskawek,
3 łyżki - kakao,
sól,

polewa:
125 g - margaryny,
6 łyżek - wody ,
4 łyżki - kakao,
3/4 szkl -cukru





Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek.
Zarabiamy ciasto z krupczatki, masła lub margaryny, proszku do pieczenia i 5 żółtek.
Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej części dodajemy kakao.
 Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
 Na tak przygotowaną blaszkę ścieramy na jarzynówce jedną część białego ciasta, na jasne ciasto ścieramy  na tarce jarzynówce (jak najgrubszej). ciasto z dodatkiem kakao.

 Białka ubijamy z odrobiną soli i z 3/4 szklanki cukru i wykładamy sztywną pianę na ciasto ciemne ciasto.
Na pianę wykładamy truskawki - latem świeże ( obecnie dałam część truskawek świeżych i część pozostałych po zrobieniu nalewki) .
Pozostałą - jasną część ciasta ścieramy delikatnie na pianę z owocami.
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. lub 150 - 160 stopni C z termoobiegiem - około 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
 Margarynę stapiamy z wodą (6łyżek), kakao i cukrem, i ucieramy wszystko na gładko. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je przygotowaną polewą . można nie polewać ciasta polewą, wystarczy tylko posypać je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz