poniedziałek, 24 października 2011

Cynamonowe bułeczki ślimaczki

Składniki

200 ml ciepłego mleka
2 jajka
1/3 filizanki margaryny rozpuszonej
4 i 1/2 filizanki maki
lyzeczka soli
pol filizanki cukru brazawego
paczuszka drozdzy instant

nadzienie:
filizanka brazoewego cukru
3 lyzki cynamonu
1/3 filizanki masla, rozpuszczonego
100 g rodzynek sultanek (opcjonalnie)

lukier:
opakowanie serka Philadelphia lub podobnego
1/3 szklanki masla w kostkach
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli



Przygotowanie

Do cieplego mleka wsypac drozdze i odstawic na chwile

Ze skladnikow w temperaturze pokojowej i rozczynu zagniesc ciasto drozdzowe. odstawic w cieple miejsce na 30 minut

Wyrosniete ciasto rozwalkowac na grubosc ok centymetra, tworzac mozliwie rowny prostokat. Rozsmarowac maslo na ciescie, posypac cukrem i cynamonem, ewentualnie rodzynkami. Zwinac w rulon.

Teraz potrzebna nam bedzie nitka, np dentystyczna. Wsuwamy nitke pod rulon w poprzek i unoszac jej konce i krzyzujac nad rulonem a nastepnie zaciskajac petle odkrajamy plastryz rulonu o grubosci ok 2 cm i kladziemy na blasze wylozonej papierem.

dopiero teraz nastawiamy piekarnik do temperatury 200 stopni
buleczki na blasze czekaja na piekarnik i w tym czasie troche rosna
 pieczemy ok 15 minut

Ja lukru nie uzywam, ale jesli ktos chce to niech zmiksuje skladniki lukru podczas gdy buleczki beda sie piekly.

Najlepsze sa jeszcze lekko cieple!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz