niedziela, 9 października 2011

Gołąbki

Składniki

duża główka kapusty,
pieprz,
3kostki bulionowe,
sól,
1,5 kg mięsa mielonego mieszanego,
pieprz cajeński,
smalec ze skwarkami,
duża cebula,
3/4 kg ryżu,
4pomidory,
maggi




Przygotowanie

kapuste sparzyć i oddzielić poszczególne liscie. Głębie ściać tak aby liscie były plaskie i wiotkie.
Cebulę posiekać i podsmażyc na smalcy ze skwarkami dodać mięso (na raty bo chyba nie dysponujemy takimi patelniami) podsmażyć leciutko popieprzyc posolić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Połaczyc ryż z mięsem dopieprzyc dosolic pomaggować,ma byc wilgotne od tłuszczu.
Farsz zawijać w liście ...a świastak siedzi i je zawija...Dno garnków wyścielić liśmi kapusty układać gołabki ciasno.Wrzucic po kawałku pomidora obranego ze skórki i podloać woda z rozpuszczona kostka bulionowa max. do połowy garnka (płynu przybędzie bo i kapusta puści i farsz odda). Nakryć gołabki liściem i pokrywką.Dusić conajmneij 2 god

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz