Składniki
4 porcje
100 g masla
100 g maki
100 g szynki, drobno pokrojonej
200 g piersi z kurczaka, ugotowanej, bardzo drobno pokrojonej
1 litr mleka
sol, pieprz, troche natki pietruszki
maka, jajko i bulka tarta do panierki
Przygotowanie
1. Maslo pokroic na kawalki i roztopic w garnku. Dodac szynke i piers z kurczaka. Dodac make i dobrze wymieszac. Powoli dodawac mleko i mieszac. Na koniec dodac posiekana natke pietruszki. Calosc polsolic.
2. Powstale ciasto wylac na blaszke, przykryc folia spozywcza, zeby nie powstala skorka i ostudzic. Jak masa bedzie juz zimna, pokroic ja na kawalki (ok. 2x3 cm albo troche wieksze). Z kazdego kawalka formowac owalne krokiety. Obtaczac je w mace, jajku i bulce tartej i smazyc w dosc duzej ilosci oleju. Kiedy beda juz zlotobrazowe wyjac je i osaczyc na papierze kuchennym.
Przepis mojej kolezanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz