niedziela, 30 października 2011

Krokiety z szynki i kurczaka

Składniki

4 porcje

100 g masla
100 g maki
100 g szynki, drobno pokrojonej
200 g piersi z kurczaka, ugotowanej, bardzo drobno pokrojonej
1 litr mleka
sol, pieprz, troche natki pietruszki
maka, jajko i bulka tarta do panierki



Przygotowanie

1. Maslo pokroic na kawalki i roztopic w garnku. Dodac szynke i piers z kurczaka. Dodac make i dobrze wymieszac. Powoli dodawac mleko i mieszac. Na koniec dodac posiekana natke pietruszki. Calosc polsolic.

2. Powstale ciasto wylac na blaszke, przykryc folia spozywcza, zeby nie powstala skorka i ostudzic. Jak masa bedzie juz zimna, pokroic ja na kawalki (ok. 2x3 cm albo troche wieksze). Z kazdego kawalka formowac owalne krokiety. Obtaczac je w mace, jajku i bulce tartej i smazyc w dosc duzej ilosci oleju. Kiedy beda juz zlotobrazowe wyjac je i osaczyc na  papierze kuchennym.


                            



Przepis mojej kolezanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz