piątek, 21 października 2011

Makowiec Mariusza

Składniki

Ciasto

25 dag masła

25 dag mąki pszennej

25 dag cukru

5 dag mąki ziemniaczanej

5 jaj

2 łyżki proszku do pieczenia

 

Masa makowa

50 dag maku

25 dag cukru

2 jaja

1 dag drożdży

Olejek migdałowy

2 łyżki miodu

Pół paczki masła roślinnego



Przygotowanie

Wykonanie

Utrzeć masło z cukrem, wciąż ucierając dodać żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, zmielić 3 razy, przesmażyć z masłem, dodać cukier, miód olejek wymieszać, ostudzić dodać żółtka  i drożdże. Połączyć z pianą z białek. Do blachy włożyć 2/3 ciasta przykryć masą makową a następnie resztę ciasta. Piec w 170 C przez około 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz