wtorek, 11 października 2011

makowiec z kremem

Składniki

CIASTO:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 kostki margaryny
1 łyżka (nie łyżeczka) proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA:
1 puszka masy makowej
1 jajko
kREM:
3/4 litra mleka
3 łyżki cukru
1 margaryna
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy



Przygotowanie

CIASTO:
Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Posiekać nożem z miękką margaryną. Dodać jajko i żółtko, szybko zarobić wszystko razem rękami. Ciastem wyłożyć blachę.
MASA:
Do masy makowej dodać żółtko i pianę z białka. Wymieszać, wyłóżyć na ciasto i piec ok 45 min.
KREM:
Mleko zagotować z cukrem i margaryną (trochę mleka zostawić do rozprowadzenia mąki), wlać budyń z mąki i mleka, gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na upieczony mak. Po ostygnięciu polać strużkami polewy.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz