piątek, 7 października 2011

Muszle z nadzieniem serowym

Składniki

pół opakowania makaronu conchiglie (duże muszle)

nadzienie:
20dag białego sera
15dag sera pleśniowego
4 duże pieczarki
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki

sos:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz cukier

natka pietruszki i parmezan do posypania



Przygotowanie

1. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleił i dostawiamy do wystygnięcia.
2. Pieczarki i paprykę lekko podsmażamy na oliwie (żeby zmiękły) i po ostudzeniu łączymy z seramy w zwartą, w miarę jednolitą masę, do której dodajemy pietruszkę, odrobinę pieprzu i ziół prowansalskich.
3. Muszle wypełniamy farszem, układamy warstwowo w wysmarowanym lekko oliwą naczyniu żaroodpornym.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy (z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy mleko pilnując żeby nie zrobiły nam się kluski, tylko gładki, jednolity sos o konsystencji rzadkiego budyniu, doprawiamy do smaku).
5. Makaron polewamy sosem i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
6. Posypujemy parmezanem, pietruszką i zjadamy popijając białym winem :o)

Z podanych składników wychodzą cztery, bardzo solidne porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz