wtorek, 18 października 2011

Pielmienie Uralsko-Syberyjskie od Lotos1

Składniki

Ciasto:

5szkl-mąki
3-jaja
1szkl-wody
3szczypty(duże)-soli

Z tych składników wychodzi ok.1,2kg ciasta


Farsz:

Najlepiej żeby było 2/3 części wieprzowiny,a 1/3 wołowiny.
Albo sama wieprzowina(według własnego uznania)

70dag-wiepszowiny(może być,gulaszowe,karczek)
50dag-wołowiny
2szt-duże cebuli
4ząbki(średnie)- czosnku
1szkl-wody lub mleka(po mleku bardziej kleisty farsz)

Przyprawy:
piepsz,sól,vegeta,maggi (według smaku)

Wychodzi ok.1,5kg gotowego warszu

Z tych składników powstaje ok.140-150sztuk pielmieni.






Przygotowanie

1.Wyrobić ciasto,powinno być elastycznę,zostawić na 30 minut.Po 30 minutach czynność powtórzyć,ale krócej.Rozwałkować,z ciasta wycinamy krążki lepszy rozmiar,można uzyskać po szklancę zwyklej do herbaty.

2.Mięso(wiepszowine lepiej brać z tłuszczykiem,wtedy farsz po ugotowaniu jest bardziej soczysty i miękki),cebule i czosnek zmielić na maszyncę.
Dodać (mleko lub wodę),przyprawy.Wymieszać wszystko dokładnie.


3.Brać farsz łyżeczką od herbaty i nakładać na ciasto.Zakleić,uformować pielmienie.



4.Pielmienie gotować 5 minut,nie dłużej,żeby nie rozgotowali się i nie stracili "sok".

5.Podawać można na dwa sposoby:
1.Ugotowanę i podane odrazu z masłem,adżyką(polecam swój przepis na adżykę,jak najbardziej pasuje do pielmieni),śmietaną itp(według swojego smaku)
2.Ugotować 5minut i podsmażyć na margarynie ok2-3minut,wtedy pielmieni już nie będą zawierać "sok",no na dal pozostaną miękkie i smaczne.Polecam z adżyką!


Gotowe pielmienie można zamrozić i przechowywać w zamrazarce do 3 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz