Składniki
Ciasto:
5szkl-mąki
3-jaja
1szkl-wody
3szczypty(duże)-soli
Z tych składników wychodzi ok.1,2kg ciasta
Farsz:
Najlepiej żeby było 2/3 części wieprzowiny,a 1/3 wołowiny.
Albo sama wieprzowina(według własnego uznania)
70dag-wiepszowiny(może być,gulaszowe,karczek)
50dag-wołowiny
2szt-duże cebuli
4ząbki(średnie)- czosnku
1szkl-wody lub mleka(po mleku bardziej kleisty farsz)
Przyprawy:
piepsz,sól,vegeta,maggi (według smaku)
Wychodzi ok.1,5kg gotowego warszu
Z tych składników powstaje ok.140-150sztuk pielmieni.
Przygotowanie
1.Wyrobić ciasto,powinno być elastycznę,zostawić na 30 minut.Po 30 minutach czynność powtórzyć,ale krócej.Rozwałkować,z ciasta wycinamy krążki lepszy rozmiar,można uzyskać po szklancę zwyklej do herbaty.
Dodać (mleko lub wodę),przyprawy.Wymieszać wszystko dokładnie.
3.Brać farsz łyżeczką od herbaty i nakładać na ciasto.Zakleić,uformować pielmienie.
4.Pielmienie gotować 5 minut,nie dłużej,żeby nie rozgotowali się i nie stracili "sok".
5.Podawać można na dwa sposoby:
1.Ugotowanę i podane odrazu z masłem,adżyką(polecam swój przepis na adżykę,jak najbardziej pasuje do pielmieni),śmietaną itp(według swojego smaku)
2.Ugotować 5minut i podsmażyć na margarynie ok2-3minut,wtedy pielmieni już nie będą zawierać "sok",no na dal pozostaną miękkie i smaczne.Polecam z adżyką!
Gotowe pielmienie można zamrozić i przechowywać w zamrazarce do 3 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz