sobota, 29 października 2011

Pierniczki

Składniki

Składniki:

- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g miodu
- 300 g masła ( margaryny)
- 100 g kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka



Przygotowanie

Wykonanie:

Do rondelka wrzucić masło,cukier,miód,śmietanę i przyprawę.Rozpuścić i wystudzić.W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą.Wlać zawartość rondelka,dodać jajka i zagnieść ciasto.Można włożyć do lodówki na jakiś czas,ja piekłam od razu.
Podsypywać mąką i wałkować na grubość 0,5 - 0,7 cm.Wycinać dowolne kształty i układać na blasze.Piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Przechowywać w pojemniku lub w torebce foliowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz