wtorek, 25 października 2011

Placek kruchy - pychotka

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki
5 żółtek
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka amoniaku wymieszana z 2 łyżkami śmietany
16 dkg cukru pudru
1/2 łyżki octu

Piana
5 białek
1 szklanka cukru
10 dkg posiekanych
10 dkg orzechów zmielonych

Masa:
krem "Ptyś" /w proszku/
1/2 szklanki śmietany
2/3 kostki masła 
cukier puder do smaku

powidło śliwkowe 



Przygotowanie

Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na 2 części, schłodzić. Rozwałkować 2 placki, wyłożyć na 2 blachy, każdy posmarować powidłem /można na to dać jeszcze rodzynki, wiśnie czy ananasy - ja preferuję bez tych dodatków, ale do powidła dodaję trochę konfitury z róży/


Ubić pianę, usztywnić cukrem, dodać orzechy mielone /orzechy można pominąć, ja z reguły ich nie daję/, pianę wyłożyć na oba placki po połowie na każdy /na wierzch, czyli na powidło/, posypać posiekanymi orzechami i upiec na złoty kolor.

Krem "Ptyś" rozpuścić w 1/2 szklanki śmietany. Utrzeć masło z cukrem pudrem /do smaku/, dodać krem, utrzeć, wyłożyć między oba placki.

Placki składam na 2 różne sposoby:
- I placek bezą do góry - masa - II placek bezą do góry /beza posypana orzechami siekanymi jest już wystarczająco dekoracyjna jak na ciasto "niedzielne"/
lub
-I placek bezą do góry - masa - II placek bezą do środka /do masy/ - polewa - dekoracja z orzechów mielonych /tych, których nie daję do piany !/

Obecnie w sprzedaży nie spotykam już kremu "Ptyś" więc zamiennie robię masę karpatkową /1/2 l mleka, 20 dkg cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemn. 1 kostka masła/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz