sobota, 22 października 2011

Placki ziemniaczane mojej babci

Składniki


5 dużych ziemniaków
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1 jajko
2-3 kopiaste łyżki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu


olej rzepakowy np. Kujawski
śmietana, cukier, ketchup, mleko, sos pieczarkowy, sos gulaszowy itp...




Przygotowanie

ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy następnie ścieramy na tarce lub malakserze na papkę do startych warzyw dodajemy mąke, jajko i przyprawy mieszamy masę na placki i przyprawiamy na teflonowej patelni rozgrzewamy olej na gorący olej kładziemy po łyzce masy smażymy do zarumienienia z obu stron podajemy ze śmietana lub z czym kto lubi

Takie neutralne placki smakują w wersji pikantej jak i na słodko.

Babcia piecze placki na starym kaflowym piecu kuchennym bez tłuszczu ale ja niestety takiego pieca nie posiadam więc smażę je na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz