niedziela, 9 października 2011

Pychotka z truskawkami

Składniki

CIASTO: 0,5 kg mąki 20 dag cukru pudru 5 jajek 25 dag masła lub margaryny, aromat waniliowy 1 kg truskawek. KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag cukru, 20 dag mąki mały cukier waniliowy.



Przygotowanie

Masło ubić z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, stopniowo dodając żółtka. Białka należy ubić na sztywno, połaczyć z masłem, cukrem i żółtkami, delikatnie mieszając łyżką. Do tej masy stopniowo dodawać mąkę i nadal delikatnie mieszać. Całość przełożyć do nasmarowanej formy i ułożyć na wierzchu truskawki. Posypać wszystko kruszonką sporządzoną z podanych składników i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest wyśmienite. Polecam go każdemu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz