piątek, 21 października 2011

Rolada serowa

Składniki

0,5 kg sera gouda
30 dag pieczarek
2 - 3 jaja na twardo
2 kremowe serki topione
0,5 masła
wędlina (jaka została nam w lodówce)
zielona pietruszka
jedna cebula
pieprz
sól






Przygotowanie

Pokrojone pieczarki wrzucić na patelnie i dusić z pokrojoną drobno cebulką. Serki topione rozetrzeć z masłem. Do masy dodajemy pieczarki, ugotowane jajka, drobno pokrojoną wędlinę i zieloną pietruszkę. Dodać sól, pieprz (do smaku) i rozgnieść wszystko na jednolitą masę.
Zagotować wodę w garnku i kiedy zacznie wrzeć wrzucić żółty ser i wyłączyć gaz pod garnkiem (albo prąd, albo co tam macie). Ser wyciągnąć, kiedy jest bardzo miękki aby dał sie rozwałkować. Wytrzeć gołdę i rozwałkować na o,5 cm placek. Na ser rozłożyć farsz, zwinąć w roladę, zawiną  roladę w srebrną folię i włożyć do lodówki na 2 dni. Doskonale sprawdza się na imprezach jako dodatek do kanapek. A że ma trochę kalorii... Kto by na to patrzył. Jest pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz