piątek, 14 października 2011

Sałatka makaronowa z kurczakiem wg T M

Składniki


25 dag makaronu (np  rurki, świderki, kokardki, kolanka),
1 łyżka miodu,
1 łyżka keczupu,
pieprz,
cukier,
sól,
papryka mielona,
15 dag mrożonego groszku,
1 pęczek natki pietruszki,
4 udka kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 słoiczek pieczarek marynowanych,
1 papryka,
1 cebula,
25 dag twarożku,
10 dag majonezu,
8 dag kwaśnej śmietany,
2 łyżki octu z białego wina.




Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. przelać zimną wodą, osączyć.
Keczup utrzeć z miodem, łyżeczką pieprzu, solą i szczyptą papryki.
Posmarować porcje kurczaka mieszanka, umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 45 minut w temp 200 stopni C.
Groszek rozmrozić. Odcedzić pieczarki i kukurydzę. Oczyścić paprykę, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać. Twarożek rozetrzeć z majonezem i kwaśną śmietaną, dodać posiekaną drobno cebulę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
makaron, groszek, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i grzyby połączyć z sosem, posypać posiekaną natką.
Upieczone udka rozłożyć na 4 talerze, obok każdego udka położyć 1/4 części sałatki połączonej z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz