piątek, 14 października 2011

Schab w sosie słodko kwaśnym z ananasem kasiuli

Składniki

ok 5 plastrów schabu

Marynata:
1 kieliszek wódki
świeżo mirlony pieprz
vegeta
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 papryczka chili
1 żółta papryka
ok 4 plastry ananasa z puszki
1 duża cebula
olej


Sos:
3 łyżki soku z ananasa z puszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki octu 10 %
4 łyżki cukru
ok. 1/2 l bulionu (1/2 l wody + 1 kostka rosołowa)
4 łyżki przecieru pomidorowego





Przygotowanie

Mięso pokroić w paski, doprawić pieprzem i vegetą, opruszyć mąką, zalać wódką i odstawić na min 30 min. Składniki sosu dobrze wymieszać. Na patelni podsmażyć mięsko przez ok 8 min, następnie dodać drobno posiekane chili, żółtą paprykę pociętą w paski i cebulę pokrojoną w pióra. Smażyć ok 10 min, dodać pokrojonego ananasa, zalać sosem, dusić ok 10 min.
Podałam z ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz