środa, 12 października 2011

Ucierany wieniec bananowy

Składniki

Na ciasto:
250g mąki
150 g masła
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
4 dojrzałe banany
20 ml rumu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
40g mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
Na masę :
250 g masła
3 żółtka
200 g cukru
cukier waniliowy
sok z cytryny
 250 g wiśni z alkoholu
2 przetarte lub rozgniecione banany
Na polewę:
200g gorzkiej czekolady
 2 łyżki masła
6 łyżek cukru
 60 ml wody
Do ozdoby:
bita śmietana
1/2 obranego banana  



Przygotowanie

Sposób przyrządzania: Nasmarować  masłem i posypać tartą bułką formę w kształcie wieńca. Piekarnik nagrzać do 200 C. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę dodając po jednym żółtku. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z rumem i dodać do żółtek z cukrem, a następnie połączyć ze zmielonymi orzechami i mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka lekko osolić, ubić na sztywną pianę, wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Przygotować masę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać sok z cytryny, rozgniecione banany i ponownie utrzeć. Dorzucić odsączone wiśnie i całość delikatnie wymieszać. Masą przekładać przekrojone i wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Zagotować 1/4 szklanki wody, dodać cukier, ugotować syrop. Czekoladę rozpuścić i ucierać z gorącym syropem a gdy zgęstnieje dodawać masło, ucierać do uzyskana jednolitej konsystencji. Gorącą polewą posmarować wieniec. Gdy ostygnie udekorować bita śmietaną i plasterkami bananów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz