niedziela, 30 października 2011

Zapiekanka z cielęciny i pomidorów

Składniki

600 g mielonej cielęciny,

1 kg pomidorów.

4 cebule,

3 ząbki czosnku,

3 jajka,

olej,

pęczek natki pietruszki,

szczypta oregano,

sól, pieprz,

50 g twardego sera




Przygotowanie

Umytą natkę, jak również obraną cebulę i czosnek, drobno posiekać. Dodać te składniki do mięsa, posolić, posypać szczyptą oregano i pieprzem. Na oleju (lub oliwie) podsmażyć farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokrajać na małe kawałki. Udusić z dodatkiem łyżki oliwy, soli, pieprzu, oregano. Sos odparować. Półmisek do zapiekania posmarować masłem, ułożyć warstwę doprawionego mięsa, na niej warstwę pomidorów; posypać utartym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz