czwartek, 20 października 2011

zapiekanka ziemniaczana

Składniki

około 20 ziemniaków
2 pomidory
150 gr szynki poplasterkowanej
2-3 ząbki czosnku
200 gr żółtego sera
2 jajka
300 ml gęstej kwaśnej śmietany
słoiczek około 290 gr podgrzybków w śmietanie ( można kupić w sklepie) ewentualnie mogą być pieczarki odparowane i podsmazone, podduszone w śmietanie
sól, pieprz, papryka słodka, ostra, chili, 
masło




Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w około 1 cm plastry, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Formę do pieczenia wysmarować masłem, na nie poukładać połowę ziemniaków, następnie wyłozyć poplasterkowana szynkę, obrane, pokrojone pomidory, cieniutko posiekany czosnek, a potem warstwa grzybów. Na to następna warstwa ziemniaków. Smietanę wymieszać ze startym na grubych oczkach serem, jajkami, przyprawić. Wymieszaną śmietaną polać zapiekanke. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni na termoobiegu. Fajnie smakuje z sosem tzaziki.  sos tzaziki: jogurt naturalny - mały pojemniczek 3 ząbki czosnku 1 duży, lub 2 małe ogórki konserwowe troszkę szczypiorku sól, pieprz, cukier Ogórka zetrzeć na tarce, czosnek przecisnać przez praskę, szczypior drobno posiekać. Warzywa zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz