piątek, 30 grudnia 2011

Bananowe naleśniczki

Składniki

 
szklanka mąki pszennej

szklanka rozgniecionych bananów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek cukru według smaku

2 jajka

1 łyżka roztopionego masła

mleko

 
 
 





Przygotowanie

                         
W naczyniu wymieszać mąkę,proszek do pieczenia i cukier następnie powoli dolewać mleko tak żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki.
 
Następnie dodać żółtka i roztopione masło a jeśli ciasto będzie za rzadkie to dosypać troszkę mąki dokładnie wymieszać i na koniec dodać rozgniecione banany.

Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać i smażyć naleśniki a raczej mniejsze placuszki ponieważ odwracanie tych naleśników sprawia trochę trudności i łatwiej to wychodzi z mniejszymi placuszkami.

Usmażone naleśniczki posypać cukrem pudrem.Polecam.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz