poniedziałek, 5 grudnia 2011

Botwinka Powsinogi

Składniki

pęczek młodej włoszczyzny (w tym seler, pietruszka, 2 marchewki, cebula, mały por)
3 młode ziemniaki
pęczek młodych buraczków z liśćmi

Przyprawy:
kostka rosołowa warzywna
sól
pieprz
cukier
kwasek cytrynowy

Dodatkowo:
kwaśna śmietana 12%
2 łyżki mąki
jajko na twardo




Przygotowanie

Młode warzywa myjemy, co trzeba obieramy. Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kosteczkę, cebulę zostawiamy w całości. Włoszczyznę plus cebulę plus kostkę rosołową plus ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy warzywa do miękkości.
Buraczki myjemy, liście kroimy drobno, ewentualne bulwy kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do ugotowanych już warzyw i gotujemy aż buraczki będą miekkie.
Dosypujemy płaską łyżkę cukru. 
Dodajemy szczyptę kwasku, soli i pieprzu i gotujemy jeszcze 5-10 minut. 
Około 2-3 łyżek śmietany rozrabiamy z mąką, dolewamy do tego ciepłą zupę i wlewamy wszystko do garnka. Mieszając - czekamy, aż sie zagotuje. Doprawiamy wg smaku.
Na talerzu kroimy w ćwiartki ugotowane na twardo jajko, wlewamy zupę i posypujemy koperkiem.

Smacznego! :)
                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz