czwartek, 15 grudnia 2011

Doskonałe ciasto orzechowe

Składniki

Ciasto:
15 dag masła
6 jaj
20 dag cukru
20 dag wyłuskanych orzechów włoskich
10 dag mąki cukier waniliowy

Masa:
26 dag wyłuskanych orzechów
26 dag cukru pudru
20 dag masła
4 żółtka
szklanka słodkiej śmietanki
cukier waniliowy



Przygotowanie

Sposób wykonania:
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz cukier waniliowy. Wymieszać, dodać mąkę i ubitą pianę z białek. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.
Piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. około 170 – 180oC.
Na masę: starte orzechy zalać w rondelku śmietanką dodać cukier i silnie podgrzać   ( nie gotować!). Dodać masło. Do gorącej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając, kiedy zacznie gęstnieć odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto posmarować masą orzechową, udekorować orzechami, migdałami itp.                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz