wtorek, 27 grudnia 2011

Karkówka z pieczarkami

Składniki

Karkówka bez kości-ok 1 kg (ilość zresztą dowolna), Pieczarki -ok 1 kg, ser żółty, ketchup pikantny, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ok 4-6 cebuli





Przygotowanie

Karkówkę kroimy w plastry szer. ok.1,5 cm, posypujemy ją po obu stronach solą , pieprzem, ostrą papryką, a następnie smarujemy po obu stronach pikantnym ketchupem. Układamy ją w brytwannie(na blasze). Na karkówkę kładziemy wymieszane razem pokrojone drobno pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę ( warstwa powinna być mniej więcej grubości ok.2,5-3 cm-ja wysypuje pieczarkami blachę po brzegi). Pieczemy karkówkę w piekarniku do miękkości ok. 2-2,5 godz. Pod koniec pieczenia posypujemy wszystko utartym  żóltym serem. Można podawać na ciepło ale smakuje również nieźle jak wystygnie. W trakcie pieczenia od czasu do czasu warto docisnąć pieczarki do mięsa zanurzając je w tworzącym się sosie.

Autor zdjęcia: ilka76

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz