czwartek, 8 grudnia 2011

Losos gotowany podawany na zimno

Składniki


2 cale swieze filety lososia ze skora.

Wywar:

na kazdy litr wody:
1 cebula w talarkach
pol cytryny w plastrach
lodygi swiezego koperku, bez "piorek"
pol marchewki
1 listek bobkowy
10 ziarenek bialego pieprzu
2 lyzeczki soli najlepiej morskiej, albo normalnej bez jodu

Dekoracja:

jajka ugotowane na twardo
pomidory
plastry ogorkow 
salaty
plastry cytryn
piorka swiezego koperku

 



Przygotowanie

Zagotowac wywaru ile potrzeba do zakrycia ryby.
W gleboka blache do pieczenia albo inne naczynie wlac wywar, polozyc lososia skora do gory i gotowac w piekarniku nagrzanym na 150 stopni przez 30 do 40 minut. To zalezy od tego jakie sa duze filety.
Wyjac ostudzic i zostawic na noc w lodowce ( albo na conajmniej pare godzin) zeby zalewa dala smak rybie.

Z zimnych filetow zdjac delikatnie skore i polozyc w calosci ( jak sie uda :) na polmisku.  Ja wkladam cale rece dobrze umyte pod rybe i przenosze

Dekorowac tak jak na zdjeciu, albo wedlug wlasnego gustu.

Podaje sie do tego zimny sos:
4 porcje

200 ml nie za kwasnej gestej smietany
200 ml dobrego majonezu
100 g czerwonego kawioru ze sloika ( najlepiej szwedzka Abba)
50 ml drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 lyzka posiekanego szczypiorku
szczypta swiezo mielonego bialego pieprzu, 
szczypta cukru
sol o ile potrzeba
wymieszac i trzymac w lodowce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz