niedziela, 11 grudnia 2011

makaron po cygańsku

Składniki


200 gram kiełbasy zwyczajnej,
puszka zielonego groszku,
jedna mała papryka zielona,
jedna mała papryka czerwona,
jedna średniej wielkości cebula,
ząbek czosnku,
500 ml przecieru pomidorowego,
sól, pieprz cayenne,
oregano, bazylia,
oliwa z oliwek,
400 gram makaronu spaghetti.

Porcja dla 4 osób.



Przygotowanie

Paprykę dokładnie umyć i wykroić z niej gniazda. Cebulę obrać. Następnie cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać do niej kiełbasę i podsmażyć, następnie na patelnię wrzucić paprykę oraz zalać wszytsko przecierem pomidorowym. Wsypać odcedzony groszek oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem cayeene, bazylią i oregano (według uznania, pamiętając, że pieprz cayenne jest ostrą przyprawą). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do zagotowania.

Makaron ugtować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz