środa, 14 grudnia 2011

Miodowe Kopczyki

Składniki


1/3 szklanki miękkiego masła lub margaryny (masło = lepszy aromat)
1/3 szklanki cukru
1 jajko
2/3 szklanki miodu
kilka kropel olejku waniliowego
2 i 1/3 szklanki przesianej mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka soli
ewentualnie kolorowa cukier do dekoracji




Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 175 stopni, blaszkę/-ki wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wkłozyć masło, cukier, jajko oraz miód i mieszać mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać olejek, mąkę, sodę i sól, wymieszać tak aby nie było grudek - łyżką, ponieważ ciasto będzie bardz zwarte i kleiste. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki toczyć w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i wciskać z jednej strony w kolorowy cukier. Piec 10-12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz