czwartek, 15 grudnia 2011

Musaka po grecku

Składniki

1-2 duże bakłażany
1 duża cebula
ok. 60 dag mięsa mielonego (ja zazwyczaj kupuje indyka i Pani mi mieli, albo soje granulowana w torebkach i przygotowuje ja jak na opakowaniu a potem tak jak w przepisie)
1 puszka pomidorów, lub świeże 6-7 pomidory
1 łyżeczka oregano
mielony kminek, cynamon -  te przyprawy super podkreslaja smak potrawy, niesamowicie
sól, pieprz
czosnek
oliwa lub olej rzepakowy do smażenia

sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka startego żółtego sera
do posypania : żółty ser, tarta bułka






Przygotowanie

1. Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.
Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
2. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso (lub przygotowany granulat sojowy) i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu,
aż mięso zmieni kolor na brązowy (jesli musake robimy z gotowego mięsa mielonego, ktore często jest tłuste, w czasie smazenia wydziela sie cos w rodzaju rosołu i nalezy go odlac przed dodaniem pomidorów)
Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę, stawiamy znów na palnik i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel).
Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wtedy ser i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
i tartą bułką, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.

UWAGI:
* na Krecie Mousake podawali to w takich fajnych malych gliniamych pojemniczkach, pewnie wtedy mozna zapiekac ją kroceja na dole musaki zawsze byly ziemniaki...pewnie mieli podgotowane bo przygotowanie musaki zajmowalo im ok 15 min, ale jak zapieka sie 50 min to pewnie nie trzeba ich podgotowywac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz