poniedziałek, 26 grudnia 2011

nalewka pomaranczowo- kawowa

Składniki

2 duże pomarańcze
40 ziarenek kawy
cukier ( według uznania)

spirytus






Przygotowanie

* pomarancze ssparzyc i wyszorowac
* przekroic na polowki
* w kazda polowke wbijamy po 10 ziarenek kawy
* owoce ukladamy w sloju badz innym szczelnym naczyniu
* zasypujemy cukrem
* zakrecamy słoik, stawiamy w cieple miejsce i czekamy cierpliwie az owoce zaczna puszczac sok:) oczywiscie potrzasamy slojem od czasu do czasu
* po kilku dniach sprawdzamy czy ilosc cukru byla odpowiednia, wlewamy spirytus, zakrecamy sloik, wstrzasamy i chowamy w ciemne miejsce
* i znow czekamy... cierpliwie:)
* po kilku dniach sprawdzamy jak wyglada skorka pomaranczy i jaki zapach naszej mikstury :)
* jesli nasz nos "mowi" że juz jest ok to zlewamy plyn, wyciskamy go rowniez z owocow, znow zakrecamy sloik i odstawiamy

*  w wersji dla mniej cierpliwych po jakichs 2-3 tygodniach filtrujemy i kosztujemy :)
* dla tych co wola poczekac - filtrujemy i odstawiamy na dluuuzej:)

ja osobiscie po 2-3 miesiacach filtruje raz jeszcze rozlewam do butelek, zakrecam i chowam :)... a za jakies pol roku... :)

pyszny pomaranczowy smak z delikatna kawowa nutka


czasami urozmaicam smak w nastepujacy sposob:

kroje w plasterki wyszorowana mandarynke, cytryne, grejfruta zasypuje cukrem i czekam az puszcza sok kilka dni
potem zalewam to wszytsko juz przefiltrowana  wczesniej nalewka i tak zostawiam na kilka dni
a potem to juz wiadomo co dalej:)

wtedy nalewka z pomaranczowo-kawowej zmienia sie na cytrusowo - kawowa


smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz