czwartek, 1 grudnia 2011

odlotowe skrzydełka z grecką nutą

Składniki

ok 1kg skrzydełek
przyprawa do gyrosa
czerwona papryka
przyprawa w kostce - czosnek

grzanki:

pół bochenka chleba (najlepiej pieczywo mieszane)
trzy łyżki masła (margaryny)
dwa ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek (olej też się nada)
suszona bazylia
sól i pieprz do smaku

sałatka:

sałata lodowa
ogórek zielony
papryka czerwona
pół sporej czerwonej cebuli (jak jest średnia to może być cała)
mały słoiczek czarnych oliwek
ser feta
oliwa z oliwek
łyżeczka octy balsamicznego
oregano
sól, pieprz do smaku
ew. ząbek czosnku




Przygotowanie

skrzydełka nacieramy przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia.
pieczemy w piekarniku ok 1h w 200stopniach

przygotowanie grzanek:

z podanych składników robimy masełko, czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do masy, podobnie jak bazylię.
takim oto masełkiem smarujemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok.7min. (więc trzeba tak wycyrklować, żeby zacząć je piec jak już skrzydełka będą prawie gotowe)

sałatę rwiemy na małe kawałki
dodajemy pomidory, paprykę i ogórka pokrojone w kostkę
cebulę kroimi w bardzo cieniutkie półplasterki
dodajemy fetę pokrojoną w kosteczkę
oliwki pokrojone w plasterki
całość polewamy octem, oliwą doprawiamy oregano i innymi przyprawami i delkatnie mieszamy.

całość świetnie ze sobą współgra i jest świetną alternatywą dla ciężkich i często monotonnych obiadów składających się z ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz