środa, 21 grudnia 2011

Sałata lodowa z fetą.

Składniki



27 dag sera Feta
1 sałata lodowa
ok. 15 pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka zielonego
5 dag mieszanki kiełków (rzodkiewka, lucerna, pszenica, soja)
6 łyżek kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku (cienkiego - z cebuli dymki)
4 łyżki oleju z ziołami
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
sok z 1/2 limonki
3 łyżki wody przegotowanej





Przygotowanie

Warzywa opłukać. Sałatę porwać na kawałki, pomidorki przekrawać na pół, kiełki także opłukać, ogórek obrać i pokroić w półplasterki. Fetę pokroić w kostkę, cebulę czerwoną w cienkie plastry. Dodać kukurydzę i posiekany szczypiorek.

Na sos: Wymieszać olej (z ziołami) z pieprzem, małą ilością soli i wodą, wcisnąć sok z limonki i tak otrzymanym sosem polać sałatkę. Wymieszać i wstawić na trochę do lodówki, by smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz