sobota, 24 grudnia 2011

Sałatka z pieczonej papryki i fety z pomarańczą

Składniki

3-4 czerwone papryki
garść czarnych oliwek bez pestek
200 g sera feta
pęczek natki pietruszki
pół cytryny
1 duża pomarańcza
4 łyżki oliwy
sól, grubo zmielony pieprz



Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do temp.200 st.C. Paprykę umyj i osusz, połóż strąki na kratce w piekarniku i piecz aż skórka zrobi się ciemna i popęka. Możesz to samo zrobić nabijając paprykę na widelec i opiekając ją równomiernie nad gazem (ale to dłużej trwa). Z tak przygotowanej papryki łatwo zdejmiesz cienką łupinkę, zostanie sam paprykowy miąższ. Opieczone papryki włóż do woreczka plastikowego i zakręć, zostaw tak na 15 min.

2. Wyjmij papryki z woreczka, palcami lub nożykiem ściągnij ciemną skórkę, papryki przekrój i wyjmij nasiona oraz białe błonki. Miąższ z papryki pokrój w szersze paski lub poszarp rękami na kawałki, ułóż na dużym płaskim talerzu. Zostaw do zupełnego ostudzenia.

3. Pomarańczę obierz, ścinając grubo skórkę, aby usunąć jednocześnie białą błonkę. Wykrój spomiędzy błonek cząstki pomarańczy. Rób to nad miseczką, zbierając ściekający sok. Z pozostałości po wycięciu pomarańczowych cząstek także wyciśnij sok do miseczki. Cząstki pomarańczy ułóż na papryce.

4. Fetę pokrój na plastry i pokrusz (jeśli masz oryginalną grecką, która jest krucha) lub pokrój w kostkę (jeśli masz fetę innej produkcji). Posyp serem paprykę. Na serze ułóż oliwki.

5. Zebrany sok z pomarańczy wymieszaj z sokiem z połówki cytryny i oliwą, osól do smaku i dopraw grubo zmielonym lub zmiażdżonym pieprzem. Sałatkę polej sosem na 15 min. przed podaniem, nie mieszaj.

Sałatka jest pyszna do pieczonego mięsa (także z grilla), lub podana na przystawkę z kromkami chrupiącej bułki lub grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz