piątek, 2 grudnia 2011

Serowo-czosnkowa pierś z kurczaka

Składniki

1podwójna pierś z kurczaka,
2-3 ząbki czosnku,
ser pleśniowy z niebieską pleśnią (np. Lazur),
serek typu Almette (lub Twój Smak),
masło,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.

A do tego - kalafior w sosie serowym i ziemniaczki!




Przygotowanie

Pierś kurczaka podzielić na dwie częsci i dobrze rozbić, uważając, aby nie podziurawić mięsa. (Pomaga w tym tłuczenie przez folię).

Rozbite mięso posolić i popieprzyć z obu stron oraz wycisnąć na nie czosnek. Następnie posmarować serkiem Almette i złożyć kotlet na pół. Dobrze docisnąć brzegi (można się wspomóc białkiem jaja przy zlepianiu).

Na patelni rozgrzać olej, położyć na nim kotlet i smażyć do zrumieniania. W połowie tej czynności oprószyć lekko ziołami prowansalskimi.


Teraz czas na sos serowy: na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wkruszyć ser pleśniowy i dodać łyżkę Almette. Podgrzewać to wszystko razem przez kilka minut, ciągle mieszając, aż skłądniki łądnie się ze sbą połączą, a sos osiągnie apetyczną ciągnąco-lejącą konsystencję.


Sosem polać gotowy już kolet.Ja ozdabiam nim także aktualny warzywny dodatek do obiadu - w tym przypadku kalafior.


Zapewniam, że taki kotlet, choć prosty i szybki w przygotowaniu, ma oryginalny i ciekawy posmak, który nadaję mu odrobiny wykwintności :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz