niedziela, 18 grudnia 2011

Stefanka 1

Składniki

Ciasto:
40 dag mąki5 dag masła lub margaryny7 dag miodułyżeczka sody oczyszczonej2 jajka15 dag cukrułyżka wodytłuszcz do formyKrem:
2 szklanki mleka5 łyżek kaszy mannypól szklanki cukru2 żółtka (niekoniecznia)
20 dag masłasok z cytrynyPolewa czekoladowa:
3 łyżki mleka3 łyżki cukru pudruczubata łyżka masłaczubata łyżka kakao




Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, miód i sodę. Jaja utrzeć z cukrem, dodając łyżkę wody, następnie przełożyc do miski z mąką i masłem, zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek o wymiarach formy (przepis na średniej wielkości tortownicę). Formę wysmarowac tłuszczem i posypać mąką. Krążki piec kolejno 15 minut w temperaturze 180-200 stopni ( w czasie pieczenia pozostałe części ciasto trzymać w chłodnym miejscu).
Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i, mieszając, gotować przez 3-5 minut. Pod koniec wsypać cukier. Nieco przestudzoną kaszę zagęścić roztrzepanymi żółtkami i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i, dalej ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wszystkie składniki polewy pogotować 5 minut. na małym ogniu, stale mieszając. Krążki ciasta przełożyć kremem, lekko przycisnąć, wierzch i boki posmarowac polewą czekoladową i udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz