Składniki
1 kg wątróbki kurzej
jajka
vegeta
bułka tarta
olej do zmażenia
1/2 kg cebuli
vegeta
1/4 szkl. wody
1/2 szkl czerwonego wina (ja miałam półsłodkie)
2 łyżki musztardy
mała łyżeczka cukru
6 plasterków masła (ok 1,2 cm każdy)
Przygotowanie
Wątróbka
czyścimy wątróbki kurze moczymy w jajkach rozbełtanych i dosmaczonych vegetą obtaczamy a bułce tartej smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju zdejmujemy na talerz Cebula
obieramu i kroimu w póltalarki przekładamy na tłuszcz po smażeniu wątróbki szklimy kiedy zmieknie dodajemy wodę a po jej odparowaniu wino i dalej dusimy dodajemy musztardę i cukier dusimy mięszając az będzie bardzo miękka a sos "nieco ciągnący"
Przygotowanieprzekładamy 1/2 cebulki do naczynia żaroodpornego na wierzch układamy wątróbkę na niej pozostałą cebulkę na samym wierzchu kładniemy plastry masła
Przed obiadkiem
Naczynie zamykamy i wstawiamy na palnik lub do piekarnika na czas gotowania ziemniaczków. Sos na spodzie ma tylko"pykać" - ten etap ma jedynie utrzymac ciepło potrawy i rozpuścić masełko aby połączyło się z sosem.
SMACZNEGO
Potrawę można przygotować wieczorem dnia poprzedniego co ułatwi nam szykowanie obiedku w dniu jego podania, a że końcowy etap zmiękcza panierkę to nic wątróbce nie ubędzie.
Oczywiącie nic nie stoi na przeszkodzie aby ominąć ostatni etap przygotowania i podać wątróbkę zaraz po jej przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz