niedziela, 11 grudnia 2011

Wątróbka na mój sposób :)

Składniki


1 kg wątróbki kurzej
jajka
vegeta
bułka tarta
olej do zmażenia

1/2 kg cebuli
vegeta
1/4 szkl. wody
1/2 szkl czerwonego wina (ja miałam półsłodkie)
2 łyżki musztardy
mała łyżeczka cukru


6 plasterków masła (ok 1,2 cm każdy)




Przygotowanie

Wątróbka
czyścimy wątróbki kurze moczymy w jajkach rozbełtanych i dosmaczonych vegetą obtaczamy a bułce tartej smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju zdejmujemy na talerz Cebula
obieramu i kroimu w póltalarki przekładamy na tłuszcz po smażeniu wątróbki szklimy kiedy zmieknie dodajemy wodę a po jej odparowaniu wino i dalej dusimy dodajemy musztardę i cukier dusimy mięszając az będzie bardzo miękka a sos "nieco ciągnący"
Przygotowanieprzekładamy 1/2 cebulki do naczynia żaroodpornego na wierzch układamy wątróbkę na niej pozostałą cebulkę na samym wierzchu kładniemy plastry masła
Przed obiadkiem

Naczynie zamykamy i wstawiamy na palnik lub do piekarnika na czas gotowania ziemniaczków. Sos na spodzie ma tylko"pykać" - ten etap ma jedynie utrzymac ciepło potrawy i rozpuścić masełko aby połączyło się z sosem.



SMACZNEGO

Potrawę można przygotować wieczorem dnia poprzedniego co ułatwi nam szykowanie obiedku w dniu jego podania, a że końcowy etap zmiękcza panierkę to nic wątróbce nie ubędzie.

Oczywiącie nic nie stoi na przeszkodzie aby ominąć ostatni etap przygotowania i podać wątróbkę zaraz po jej przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz