wtorek, 6 grudnia 2011

Ziemniaczki pod kołderką by Grzankos

Składniki



ziemniaki
1 duża cebula
1/2 dużego słoika majonezu( polecam Winiary)
ok.1/2 szklanki pikantnego ketchupu
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
125 dag startego żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy:sól,pieprz,zioła prowansalskie,majeranek,oregano,słodka papryka





Przygotowanie

Ziemniaki obrać i przekroić na połówki (większe na ćwiartki).
Cebulę pokroić w piórka.
Majonez wymieszać z ketchupem,jajkiem,przeciśniętym czosnkiem- do powstałego sosu dodać sos sojowy,oregano i majeranek.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaczki.
Na ziemniaczki wysypać cebulę-posypać solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wyłożyć 3/4 startego sera żółtego.
Całość zalać dokładnie sosem i oprószyć po wierzchu papryką.

Wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika i piec 1 godzinę-ziemniaki napewno dojdą i nie będą surowe:)
Pod koniec pieczenia posypać pozostałym serem;)

Radzę piec przez połowę czasu pod jakimś przykryciem-ale zależy od piekarnika,mój pali jak opętany:D
Ziemniaczki pierwsza klasa,przerobiłam już wszystkie kombinacje przyprawowo-sosowe i zawsze wychodzą niebiańskie:)
Polecam podawać do mięska i sałateczki bądź z sosikiem np.czosnkowym Grzankosa:D jako samodzielne danie.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz