czwartek, 15 grudnia 2011

Zrazy z białą kiełbasą

Składniki


1 kg wolowiny bez kości (rostbef, ligawa)
0,5 kg białej kiełbasy
0,5 kg cebuli
2-3 łyż tartego chrzanu
1-2 łyż tartej bułki
kilka suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
szklanka rosołu
mąka
śmietana
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach




Przygotowanie

     Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Opruszamy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce. Grzyby zalewamy rosołem i moczymy.

     Surową kiełbasę wyjmujemy z osłonki, dodajemy chrzan, bułkę tartą i część poszatkowanej cebuli. Doprawiamy do smaku, wyrabiamy na jednolitą masę. Na płatach mięsa w równych porcjach rozkładamy farsz, zwijamy zrazy (jak najdokładniej, by farsz nie wypłynął) i spinamy wykałaczką. Panierujemy w mące, smażymy na tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Gotowe przekładamy do garnka. Na pozostalym ze smażenia tłuszczu podzmażamy resztę cebuli. Przekładamy do zrazów, zalewamy rosołem z grzybami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Całość dusimy do miękkości. Sos łączymy ze śmietaną, gdy trzeba zagęszczamy mąką.
    
     Zrazy najlepiej smakują z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

                         SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz