poniedziałek, 5 grudnia 2011

Zupa czosnkowa na zimę

Składniki

4 duze zabki czosnku,
1 lyzeczka kminku,
2 lyzki oleju,
3 plaskie lyzki maki  pszennej,
3 dag masla lub margaryny,
lyzeczka majeranku,
1 mala cebula,
sol
grubo mielony czarny pieprz,
40 dag ziemniakow,
1,5  l wody,
2 kromki pieczywa tostowego,
troche natki pietruszki



Przygotowanie

ziemniaki pokroj w kosteczke,wloz do garnka,wlej 750 ml wody posolonej,gotuj 8 minut.Wtym czasie prygotuj zasmarzke;cebule obierz,pokroj w kosteczke.Na patelni rozgrzej maslo,wloz cebule i ciagle smaz,az stanie sie    szklista.Nastepnie oprosz maka,zasmaz nie rumieniac.wlej pozostalala  wode,dokladnie wymieszaj.Calosc dodaj do ziemniakow i gotoj jeszcze 10 minut.    Czosnek obierz,przecisnij  przez praske lub  rozetrzyj nozem,Polowe czosnku dodaj do zupy tuz przed koncem gotowania.Dopraw do smaku sola i pieprzem,kminkiem i majerankiem.Pieczywo tostowe posmaruj pozostalym czosnkiem,pokroj w kosteczke.Zrumien na rozgrzanym oleju.Zupe podawaj z grzankami ,udekoruj natka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz