poniedziałek, 31 października 2011

Pieczeń rzymska z jajkami

Składniki

75dag mielonego mięsa( wołowe z wieprzowym)
sól, pieprz, łyżka zielonej pietruszki
5 jajek , 2 małe namoczone bułki
4 paski wędzonego boczku
2 łyżki tluszczu, 15dag małych pieczarek
tarta bułka do formy




Przygotowanie

Ugotować 4 jajka na twardo i ostudzić w zimnej wodzie.Przyrządzić masę miesną tak jak na kotlety i dobrze wyrobić.Pieczarki starannie umyć i podsmażyć na łyzce tłuszczu.Wąską niedużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułką, ułożyc na dnie pieczarki i połowę masy miesnej.Wzdłuż ułożyć jajka, owinięte paseczkami boczku i wgnieść je lekko.Przykryć resztę mięsa, wygładzić powierzchnie, skropić tłuszczem i posypać tartą bułką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ok. 220 stopni i piec 40 minut.Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu wyjąć pieczeń z formy na półmisek, pokroić na porcje i obłożyć listkami sałaty. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem i surówkami.

Murzynek z serem

Składniki

Ciasto:
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki wody

Masa serowa:
0,5 kg podwójnie mielonego sera
4 jajka
0,5 miekkiej margaryny
1 szkl. cukru
sok z cytryny





Przygotowanie

Margarynę, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao włożyć do garnka, wymieszać, zagotować ok. 3 min. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać 4 żółtka i utrzeć. Odlać 0,5 szklanki na polewę. Do reszty dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wyrobić. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę.

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera cały czas mieszająć. Do masy serowej dodać sok z cytryny lub aromat cytrynowy. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.

Masę serową wyłożyć na ciasto i piec ok. 50-60 min. w 170 st. C.

Wystudzone ciasto polać odłożoną polewą (ponieważ ona w międzyczasie zastyga trzeba ją rozpuścić w kąpieli wodnej).

smakołyk pomidorowy - do grila i samodzielnie

Składniki


pomidory
masa:
ser żółty starty na mniejszych oczkach
szczypiorek
czosnek (przeciśnięty przez praskę)
majonez

proporcje składników masy zależą od naszych upodobań a ich ilość od apetytu zajadających :)



Przygotowanie

ser, szczypiorek, czosnek i majonez połączyć w miseczce taj aby powstała dość gęsta masa, odstawic do lodówki by sie przegryzło. pomodory pokroic w plastry masę nakładac na plastry pomidorów w ilości odpowiadającej czubatej łyżeczce można podawać oddzielnie do "samodzielnego montarzu" przez biesiadnikow jak i ułożyc pomidory plasko na paterze i nalożyć masę serową jescze przed podaniem



a przepisik ściągnięty od koleżanki koleżanki . . . .


a ja myślę że nawet z grila były by dobre :)

Ciasto drozdzowe z rabarbarem

Składniki

CIASTO drozdzowe




50 dag maki 
3-5 dag drozdzy 
2 zoltka
1 cale jajko 
10 dag cukru 
cukier waniliowy 
szczypta soli
ok .jednej szklanki mleka
10dag masla lub margaryny


 RABARBAR
ok1 kg rabarbaru 
10 dag cukru 
1/2 lyzeczki cynamonu


KRUSZONKA 






2 szkl mąki
1/2 kostki  margaryny
1/2 szkl cukru
 











Przygotowanie

CIASTO
Make przesiac . W jej wglebieniu przygotowac rozczyn : rozkruszyc drozdze ,wlac czesc letniego mleka i zmieszac z niweielka iloscia maki .Pozostawic na 15 min do wyrosniecia 
Do maki z wyrosnietym rozczynem dodac jajko , zoltka ,cukier ,cukier waniliowy  sol i reszte cieplego mleka .Zarobic ciasto a gdy skladniki sie polacza ,dodac letnia stopiona margaryne ,wyrabiac do czasu ,az ciasto zacznie odstawac od reki .Pozostawic na 30-60 min do wyrosniecia w cieplym miejscu .
RABARBAR 
Rabarbar umyc obrac pokroic na kawalki posypac cukrem i cynamonem ,odstawic na 30 min az pusci sok .
KRUSZONKA 
Maslo wymieszac z maka ,cukrem az utworza sie grudki 
Plaska blache posmarowac margaryna ,wylozyc ciasto ,nakluc kilkakrotnie widelcem .Rabarbar osuczyc ulozyc na powierzchni ciasta lekko wciskajac :postawic w cieple miejsce na 15 min ,posypac kruszonka  Piec 30 -40 min w tem 200 stopni, po upieczenie gdy ostygnie  posypac cukrem pudrem.
SMACZNEGO 
zamiast rabarbaru mozna uzyc ,sliwek wegierek ,albo jablek 

Pierogi z mięsem

Składniki

Ciasto:
50 dag mąki
220 ml wody
żółtko
łyżeczka masła
sól

Farsz:
cały kurczak albo inne gotowane mięso
włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
sól, pieprz
jajko





Przygotowanie

Kurczaka, włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak najmniejszym ogniu do miekkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić. Rosół może wyjść niestety dość tłusty. Jeżeli chcemy tego uniknąć, można podzielić kurczaka na części i pozbawić skóry oraz nadmiaru tłuszczu. Bardzo smaczny rosół, a tym samym farsz na pierogi otrzymujemy, łącząc dwa gatunki mięsa, na przykład drób i wołowinę.

Farsz:
Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.

Ciasto na pierogi:
Mąkę, sól, masło i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i podawać w rosole, okraszone skwarkami z boczku lub ze zrumienioną na masle cebulą.

Surówka z brukselki II

Składniki

15 dag brukselki,
1 kwaśne jabłko,
1 kalarepa,
1 duża marchew,
1 pęczek rzodkiewek,
3 łyżki śmietany lub oleju,
sól,
cukier,
sok z cytryny



Przygotowanie

Brukselkę i rzodkiewkę pokroić w plasterki. Jabłko, marchew i kalarepę zetrzeć na tarce o grubych otworach lub pokroić w drobną kosteczkę. Składniki połączyć , dodać śmietanę lub olej. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Ryba w ciescie po Angielsku

Składniki

1 kg filetów z dorsza
30 dag mąk
150 ml wody mineralnej
200 ml mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
sól



Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy do mąki z dodatkami. Mieszamy aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Rybę moczymy w cieście i smażymy na oleju rozgrzanego do temp. 150 stopni na zloty kolor.

niedziela, 30 października 2011

Zapiekanka z cielęciny i pomidorów

Składniki

600 g mielonej cielęciny,

1 kg pomidorów.

4 cebule,

3 ząbki czosnku,

3 jajka,

olej,

pęczek natki pietruszki,

szczypta oregano,

sól, pieprz,

50 g twardego sera




Przygotowanie

Umytą natkę, jak również obraną cebulę i czosnek, drobno posiekać. Dodać te składniki do mięsa, posolić, posypać szczyptą oregano i pieprzem. Na oleju (lub oliwie) podsmażyć farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokrajać na małe kawałki. Udusić z dodatkiem łyżki oliwy, soli, pieprzu, oregano. Sos odparować. Półmisek do zapiekania posmarować masłem, ułożyć warstwę doprawionego mięsa, na niej warstwę pomidorów; posypać utartym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.

super smaczna sałatka selerowa

Składniki

1 słoik selera marynowanego
1 duży pomidor
1 puszka kukurydzy
2 duże ogórki kiszone lub konserwowe
ser żółty (wg uznania)
taki sam kawałek szynki
1 duża łyżka majonezu
sól, pieprz i zioła prowansalskie



Przygotowanie

Seler i kukurydze odcedzamy, przekładamy do miseczki.
Pozostałe składniki(ogórki, szynke, ser) kroimy w paseczki.
Wszystko razem mieszamy dodajemy majonez i przyprawy.



Życzę smacznego!

Sałatka z serka brie i truskawek

Składniki

Dla 2 osób:

● 30 dag truskawek
● 30 dag serka brie
● 2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
● garść młodych liści szpinaku
● ocet balsamiczny
● sól
● pieprz
● oliwa





Przygotowanie

Truskawki pokrój, ser potnij w kostkę, wymieszaj z zielonym pieprzem. Szpinak opłucz i dokładnie osusz. Na listkach szpinaku ułóż truskawki i ser. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą i pieprzem, połącz z oliwą, sosem polej sałatkę.

Krokiety z szynki i kurczaka

Składniki

4 porcje

100 g masla
100 g maki
100 g szynki, drobno pokrojonej
200 g piersi z kurczaka, ugotowanej, bardzo drobno pokrojonej
1 litr mleka
sol, pieprz, troche natki pietruszki
maka, jajko i bulka tarta do panierki



Przygotowanie

1. Maslo pokroic na kawalki i roztopic w garnku. Dodac szynke i piers z kurczaka. Dodac make i dobrze wymieszac. Powoli dodawac mleko i mieszac. Na koniec dodac posiekana natke pietruszki. Calosc polsolic.

2. Powstale ciasto wylac na blaszke, przykryc folia spozywcza, zeby nie powstala skorka i ostudzic. Jak masa bedzie juz zimna, pokroic ja na kawalki (ok. 2x3 cm albo troche wieksze). Z kazdego kawalka formowac owalne krokiety. Obtaczac je w mace, jajku i bulce tartej i smazyc w dosc duzej ilosci oleju. Kiedy beda juz zlotobrazowe wyjac je i osaczyc na  papierze kuchennym.


                            



Przepis mojej kolezanki.

sobota, 29 października 2011

Pierniczki

Składniki

Składniki:

- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g miodu
- 300 g masła ( margaryny)
- 100 g kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka



Przygotowanie

Wykonanie:

Do rondelka wrzucić masło,cukier,miód,śmietanę i przyprawę.Rozpuścić i wystudzić.W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą.Wlać zawartość rondelka,dodać jajka i zagnieść ciasto.Można włożyć do lodówki na jakiś czas,ja piekłam od razu.
Podsypywać mąką i wałkować na grubość 0,5 - 0,7 cm.Wycinać dowolne kształty i układać na blasze.Piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Przechowywać w pojemniku lub w torebce foliowej.

piątek, 28 października 2011

Kanapki-palce lizać...

Składniki


1 lub 2 bułi ziarniste
masło ( osełkowe)
sałata (lodowa),
serv(wędzony, ementaler),
szynka opiekana lub sopocka
pomidor
ogórek
ziarenka smaku
czosnek granulowany




Przygotowanie

Pprzekrajamy bułkę na pół Smarujemy masłem kładniemy w kolejności....: sałata, szynka, ser, pomidor, ogórek.       4.  Na konoiec doprawiamy czosnkiem , ziarenkami smaku, bądź smakomykiem .

PS. Najlepiej taką kanapkę zrobic kilka godzin przed spożyciem i wstawić do lodówki...(smaki się przeżrą). Do tego kawka z mlekiem...mhm

czwartek, 27 października 2011

Piernik puszysty z wiśniami

Składniki

Ciasto:

1 kostka margaryny1 szklanka cukru1/2 kg mąki pszennejokoło 50 ml (1/4 szklanki) mleka4 jajka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżeczki kakaoniecałe 1/2 słoika dżemu
przyprawa do pierników
wydrążone wiśnie
Polewa:
około 3/4 szklanki cukru pudruolejek cytrynowy lub migdałowywoda




Przygotowanie

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy na przemian jajka i mąkę (wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piewrników). Ucieramy dalej. Wlewamy stopniowo mleko i wsypujemy kakao. Ucieramy do uzyskania puszystości. Teraz dodajemy dżem i ucieramy dalej. wsypujemy wydrążone wiśnie i delikadnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dość dużą(ale bez przesady) blachę i pieczemy w gorącym piekarniku przez około 35-45 min. Gdy boki będą lekko przypalone, a środek napęknięty, wyciągany ciasto i zostawiamy do ostudzenia.
Polewa:
Cukier puder wsypujemy na głęboki talerz lub miskę. W środku robimy zagłębienie i wlewamy kilka kropelek olejku. Dolewamy przygotowaną wodę (tyle, aby polewa nie była bardzo gęsta, ale i żeby nie była rzadka)Zimne ciasto polewamy przygotowaną polewą. wkładamy w chłodne miejsce, aby polewa mogła nieco stwargnieć.SMACZNEGO!!!

Gryta kreolska

Składniki

 1 poledwica wieprzowa lub ok 700g karkowki
2-3  ostre kabanosy
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
2 dl bulionu wieprzowego
2 dl smietany do gotowania
sol, pieprz
2 dl ogorkow konserwowych
2 dl zielonych oliwek



Przygotowanie

Mieso najlepiej pokroic na kawalki i zamarynowac dzien wczesniej. Ja uzywam ziol prowansalskich , czosnku, vegety, soli, kolorowego pieprzu i troche oliwy.

1. Mieso dobrze zrumienic na patelni, dodac pokrojone kabanosy i cebule i jeszcze chwile podsmazac. Przelozyc do garnka i zalac bulionem, dodac przyprawy do smaku,  gotowac ok 15 min, lub az mieso bedzie dosc miekkie.
2. Dodac smietane , wymieszac, dodac reszte pokrojonych  skladnikow i tylko zagotowac.
Podawac z pieczonymi ziemniakami lub ryzem!

Zycze smacznego!

środa, 26 października 2011

Pyszne rogaliki 2

Składniki

0,5 l mleka
1 kostka margaryny
6 dag drożdży
1 łyżka cukru
3 żółtka
2 jaja
cukier waniliowy
1,2 kg mąki
szczypta soli



Przygotowanie

Rozpuścić mleko z magraryną.
Utrzeć drożdże z cukrem, dodać 0,5 szkl. mleka.
Utrzeć żółtka, jaja i cukier waniliowy.

Do mleka z margaryną dodać drożdże, utarte jaja z mąką i szczyptę soli.
Wszystko wymieszać i odstawić na godzinę do zimna.
po godzinie wyrabiać rogaliki.
Do środka można dać czekoladę lub marmoladę.
Rogaliki na blaszkach muszą podrosnąć.

Ja piekę je "na oko" w średnio gorącym piekarniku.


Smacznego:)

karkówka zapiekana z miodem i keczupem

Składniki

1-1,5 kg karkówki
przyprawa Marynata staropolska z Kamisu
3 cebule
1 łyżka miodu
mały keczup pikantny
olej do smażenia



Przygotowanie

Karkówkę natrzeć przyprawą na 12 godzin(np:na noc).Potem kroimy w plastry grubości ok 1 cm i smażymy na tłuszczu.Cebulę pokrojoną w plastry również smażymy.Układamy w naczyniu żaroodpornym karkówkę i na wierzch cebulę(może być warstwami).Miód i keczup mieszamy i tą zawiesiną polewamy karkówkę i pieczemy 30 minut.
Byłam na imprezce,gdzie taka karkówka była w menu i bardzo mi posmakowala,więc poprosiłam o przepis>Robiłam to i musiałm od razu dać przepis znajomym,więc mylę,że na WŻ też się komuś przyda.Można karkówkę przygotować i w trakcie imprezy zapiec i podać gościom.SMACZEGO!!!!

tort słonecznikowy

Składniki

Biszkopt ciemny:
6 jaj,
1 szkl cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szkl mąki pszennej(2 łyżki mąki odłożyć-będzie niepotrzebne),
2 łyżki kakao.

Poncz:
1/2 szkl wody przegotowanej przestudzonej,
1 łyżka cukru,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżka alkoholu.

Krem:
1 puszka mleka słodzonego-nie otwierając gotować 3h,
3/4 kostki masła,
1/2 kg słonecznika łuskanego.

Góra ciasta:1/2l śmietany kremówki,
3 fixsy do śmietany-zagęszczacz.
Czekolada .





Przygotowanie

Biszkopt:
ubijamy 6 białek na sztywno,cały czas ubijamy dodając pokolei,cukier,żółtka,mąka z proszkiem,wylewamy na blachę i pieczemy ok.30min 180stopni C.Wystudzone ciasto polewamy ponczem.

Krem:
ugotowane mleko ucieramyz masłem,na koniec dodajemy uprażony na patelni słonecznik i wykładamy na biszkopt.

Góra ciasta:
ubijamy śmietanę z fixsami i wykładamy na krem,posypujemy tartą czekoladą

wtorek, 25 października 2011

Zdrowe Bogate ciasteczka owsiane

Składniki



1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. płatków żytnich
1/2 szkl. mąki pszennej
ok. 1/2 szkl. mąki żytniej lub orkiszowej
1 łyżka rozpuszczonego masła
1/2 szkl. soku pomarańczowego
ok. 1/2 szkl.mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Dodatki:
1/2 szkl. kokosu
orzechy (nerkowce, brazylijskie, włoskie)
pestki dyni
suszone śliwki, morele, wiśnie, jabłka





Przygotowanie

Chciałam zrobic w pełni zdrowe, bezcukrowe i prawie beztłuszczowe ciasteczka, które mają mnóstwo wartości odżywczych I PROSZE :)

Płatki owsiane i żytnie posiekać lub zmielić w blenderze. Dodać sok z mlekiem i masło. Poczekać do wchłonięcia.       Dosyp po chwili kokos i wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąki, z proszkiem i sodą oraz cynamonem. Wymieszaj.
Połącz 2 masy i dodaj jajko. Wymieszaj dokładnie, ale wcześniej..........

Posiekaj wedle gustu orzechy, pestki (upraż je na suchej patelni) , posiekaj też różne bakalie.

Dorzuć wszystko do masy i wymieszaj.
Formuj kuleczki lub placuszki. Piec 15- 20 min w 180C.

Placek kruchy - pychotka

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki
5 żółtek
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka amoniaku wymieszana z 2 łyżkami śmietany
16 dkg cukru pudru
1/2 łyżki octu

Piana
5 białek
1 szklanka cukru
10 dkg posiekanych
10 dkg orzechów zmielonych

Masa:
krem "Ptyś" /w proszku/
1/2 szklanki śmietany
2/3 kostki masła 
cukier puder do smaku

powidło śliwkowe 



Przygotowanie

Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na 2 części, schłodzić. Rozwałkować 2 placki, wyłożyć na 2 blachy, każdy posmarować powidłem /można na to dać jeszcze rodzynki, wiśnie czy ananasy - ja preferuję bez tych dodatków, ale do powidła dodaję trochę konfitury z róży/


Ubić pianę, usztywnić cukrem, dodać orzechy mielone /orzechy można pominąć, ja z reguły ich nie daję/, pianę wyłożyć na oba placki po połowie na każdy /na wierzch, czyli na powidło/, posypać posiekanymi orzechami i upiec na złoty kolor.

Krem "Ptyś" rozpuścić w 1/2 szklanki śmietany. Utrzeć masło z cukrem pudrem /do smaku/, dodać krem, utrzeć, wyłożyć między oba placki.

Placki składam na 2 różne sposoby:
- I placek bezą do góry - masa - II placek bezą do góry /beza posypana orzechami siekanymi jest już wystarczająco dekoracyjna jak na ciasto "niedzielne"/
lub
-I placek bezą do góry - masa - II placek bezą do środka /do masy/ - polewa - dekoracja z orzechów mielonych /tych, których nie daję do piany !/

Obecnie w sprzedaży nie spotykam już kremu "Ptyś" więc zamiennie robię masę karpatkową /1/2 l mleka, 20 dkg cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemn. 1 kostka masła/.

poniedziałek, 24 października 2011

Cynamonowe bułeczki ślimaczki

Składniki

200 ml ciepłego mleka
2 jajka
1/3 filizanki margaryny rozpuszonej
4 i 1/2 filizanki maki
lyzeczka soli
pol filizanki cukru brazawego
paczuszka drozdzy instant

nadzienie:
filizanka brazoewego cukru
3 lyzki cynamonu
1/3 filizanki masla, rozpuszczonego
100 g rodzynek sultanek (opcjonalnie)

lukier:
opakowanie serka Philadelphia lub podobnego
1/3 szklanki masla w kostkach
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli



Przygotowanie

Do cieplego mleka wsypac drozdze i odstawic na chwile

Ze skladnikow w temperaturze pokojowej i rozczynu zagniesc ciasto drozdzowe. odstawic w cieple miejsce na 30 minut

Wyrosniete ciasto rozwalkowac na grubosc ok centymetra, tworzac mozliwie rowny prostokat. Rozsmarowac maslo na ciescie, posypac cukrem i cynamonem, ewentualnie rodzynkami. Zwinac w rulon.

Teraz potrzebna nam bedzie nitka, np dentystyczna. Wsuwamy nitke pod rulon w poprzek i unoszac jej konce i krzyzujac nad rulonem a nastepnie zaciskajac petle odkrajamy plastryz rulonu o grubosci ok 2 cm i kladziemy na blasze wylozonej papierem.

dopiero teraz nastawiamy piekarnik do temperatury 200 stopni
buleczki na blasze czekaja na piekarnik i w tym czasie troche rosna
 pieczemy ok 15 minut

Ja lukru nie uzywam, ale jesli ktos chce to niech zmiksuje skladniki lukru podczas gdy buleczki beda sie piekly.

Najlepsze sa jeszcze lekko cieple!

niedziela, 23 października 2011

Fale Dunaju z wiśniami od Arribeth

Składniki

Ciasto:
35 dag mąki,
25 dag masła,
25 dag cukru,
6 jajek,
słoik wiśni z kompotu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao.

Krem:
25 dag masła,
1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka,
1 szklanka mleka,
10 dag cukru,
1/2 szklanki soku z wiśni.

Polewa:
po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej,
10 dag masła.




Przygotowanie

Ciasto:
Masło utrzyj, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i całe jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem. Do połowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do formy o średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta, na wierzchu ułóż osączone wiśnie.Piecz 45 minut w 180 C.

Krem:
Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z sokiem wiśniowym i resztą cukru, wlej zawiesinę, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli zimnym budyniem.

Krem rozsmaruj na ostudzonym cieście, polej polewą powstałą przez rozpuszczenie składników i wstaw do lodówki.

pycha sałatka z kalafiora i słonecznika

Składniki

- średni kalafior
- pół małej kapusty pekińskiej
- opakowanie słonecznika
- pół puszki kukurydzy
- majonez
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz

przy majonezie i jogurcie nie podaję ilości bo to sprawa indywidualna, do smaku)



Przygotowanie

- kalafior gotujemy w osolonej wodzie ok 5 min, tak aby był twardawy ale nie surowy =)
- słonecznik prażymy na patelni ( prażymy= na suchej patelni podrumienić)
- gdy kalafior wystygnie, dzielimy na dość duże róże
- do kalafioru dodajemy słonecznik, kukurydzę i pokrojona w cienkie paseczki kapustę
- doprawiamy do smaku jogurtem, majonezem, solą i pieprzem

mniam mniam!!


SMACZNEGO =)

Golonka w słodkim sosie imbirowo - sojowym

Składniki

<jedna duża golonka lub dwie mniejsze ok 1,5 kg,> dwie średnie cebulki pokrojone w cienkie paski, dwie łyżeczki drobno posiekanego lub mielonego imbiru, 1/2 szklanki sosu sojowego - najlepiej słodkiego, 1/4 szklanki cukru, kieliszek wódki, łyżka smalcu.




Przygotowanie

Golonki zalać dwoma litrami wody. Po kilkunastu minutach gotowania zebrać szumowiny. Dodać pozostałe składniki i gotować ok. 2 godzin. W trakcie gotowania powinno odparować ok. 3/4 objętości wody. Pozostały sos powinien mieć lekko gęstawą konsystencję. W ten sposób przygotowana golonka wyśmienicie smakuje z duszoną kapustą z dodatkiem kminku lub sałatką ze świerzych warzyw. 

sobota, 22 października 2011

Placki ziemniaczane mojej babci

Składniki


5 dużych ziemniaków
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1 jajko
2-3 kopiaste łyżki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu


olej rzepakowy np. Kujawski
śmietana, cukier, ketchup, mleko, sos pieczarkowy, sos gulaszowy itp...




Przygotowanie

ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy następnie ścieramy na tarce lub malakserze na papkę do startych warzyw dodajemy mąke, jajko i przyprawy mieszamy masę na placki i przyprawiamy na teflonowej patelni rozgrzewamy olej na gorący olej kładziemy po łyzce masy smażymy do zarumienienia z obu stron podajemy ze śmietana lub z czym kto lubi

Takie neutralne placki smakują w wersji pikantej jak i na słodko.

Babcia piecze placki na starym kaflowym piecu kuchennym bez tłuszczu ale ja niestety takiego pieca nie posiadam więc smażę je na patelni.

Bread pudding

Składniki

mala chałka,
mleko - 1 i 1/2 szklanki
jajko -  2 szt.
rodzynki -  ok 1 filiżanki
roztopione masło -  4 łyżki
cukier -  2 łyżki
opcjonalnie, cynamon, kardamon,
rum lub jakis likier (u mnie anyzkowy) -  2 łyżki



Przygotowanie

Chałkę pokroić w kostkę.

Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, masłem, rumem lub likierem, ewentualnie przyprawami.

Następnie całość wymieszać z suchą chałką i namoczonymi rodzynkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Wlać przygotowaną masę, wierzch posypać cukrem (najlepiej demerara) i wstawić do zimnego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 st. C ok. 40 min, aż wierzch będzie rumiany

 

Zostala mi czersta chałka, która chciałam jakoś zagospodarować. Nie spodziewalam sie, ze ta potrawa bedzie az tak smaczna :-)

korzystalam z przepisu A. Kręglickiej (z moimi modyfikacjami)

Sos fasolowo orzechowy - do mięs

Składniki

2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
szklanka wody
szklanka tłuczonych (zmielonych) orzechów (włoskie lub laskowe)
natka pietruszki
suszona kolendra
sól , pieprz



Przygotowanie

Gotujemy fasolę razem z zalewą , rozcieńczając ją szklanką wody. Do gotującego się sosu dodajemy cały pęczek posiekanej natki pietruszki i trzema szczyptami kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy do sosu mielone orzechy. Zagęszczą one sos. Gotujemy sos jeszcze ok 5 min.

piątek, 21 października 2011

Makowiec Mariusza

Składniki

Ciasto

25 dag masła

25 dag mąki pszennej

25 dag cukru

5 dag mąki ziemniaczanej

5 jaj

2 łyżki proszku do pieczenia

 

Masa makowa

50 dag maku

25 dag cukru

2 jaja

1 dag drożdży

Olejek migdałowy

2 łyżki miodu

Pół paczki masła roślinnego



Przygotowanie

Wykonanie

Utrzeć masło z cukrem, wciąż ucierając dodać żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, zmielić 3 razy, przesmażyć z masłem, dodać cukier, miód olejek wymieszać, ostudzić dodać żółtka  i drożdże. Połączyć z pianą z białek. Do blachy włożyć 2/3 ciasta przykryć masą makową a następnie resztę ciasta. Piec w 170 C przez około 50 min.

Rolada serowa

Składniki

0,5 kg sera gouda
30 dag pieczarek
2 - 3 jaja na twardo
2 kremowe serki topione
0,5 masła
wędlina (jaka została nam w lodówce)
zielona pietruszka
jedna cebula
pieprz
sól






Przygotowanie

Pokrojone pieczarki wrzucić na patelnie i dusić z pokrojoną drobno cebulką. Serki topione rozetrzeć z masłem. Do masy dodajemy pieczarki, ugotowane jajka, drobno pokrojoną wędlinę i zieloną pietruszkę. Dodać sól, pieprz (do smaku) i rozgnieść wszystko na jednolitą masę.
Zagotować wodę w garnku i kiedy zacznie wrzeć wrzucić żółty ser i wyłączyć gaz pod garnkiem (albo prąd, albo co tam macie). Ser wyciągnąć, kiedy jest bardzo miękki aby dał sie rozwałkować. Wytrzeć gołdę i rozwałkować na o,5 cm placek. Na ser rozłożyć farsz, zwinąć w roladę, zawiną  roladę w srebrną folię i włożyć do lodówki na 2 dni. Doskonale sprawdza się na imprezach jako dodatek do kanapek. A że ma trochę kalorii... Kto by na to patrzył. Jest pyszne!!!

czwartek, 20 października 2011

Sałatka szefa kuchni

Składniki

1/2 szklanki oliwy1/4 szklanki octu winnego2 roztarte ząbki czosnku2 łyżeczki oregano10 dkg sałaty30 dkg szynki30 dkg żółtego sera1,5 szklanki startej marchewki30 dkg pomidorów koktajlowych1 szklanka pokrojonej czerwonej cebuli (w piórka)2 jajka1/4 szklanki liści bazylii



Przygotowanie

    Z oliwy,octu,czosnku i oregano zrobić sos.Przyprawić do smaku i odstawić .
Sałatę porwać na drobne kawałki,ser i szynkę pokroić w paski,pomidory w ćwiartki,ugotowane na twardo jajka pokroić w cząstki,cebulę w piórka.
Wszystko dokładnie przepieszać dodać bazylię  i polać sosem.Wymieszą jeszcze raz i odstawić na 1 godzinę.Potem tylko - smacznego!

Sałatka z ryzem i ananasem

Składniki

Torebka ryżu kurczak gotowany lub z puszki 3 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów - drobno pokrojona sól pieprz



Przygotowanie

Ryż ugotować i trochę posolić, kurczak ugotować i pokroić w kostkę lub z puszki, ogórki pokroić w kostkę i resztę z puszki wsypać kukurydzę i ananasa i dokładnie wymieszać,sól i trochę pieprzu.

zapiekanka ziemniaczana

Składniki

około 20 ziemniaków
2 pomidory
150 gr szynki poplasterkowanej
2-3 ząbki czosnku
200 gr żółtego sera
2 jajka
300 ml gęstej kwaśnej śmietany
słoiczek około 290 gr podgrzybków w śmietanie ( można kupić w sklepie) ewentualnie mogą być pieczarki odparowane i podsmazone, podduszone w śmietanie
sól, pieprz, papryka słodka, ostra, chili, 
masło




Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w około 1 cm plastry, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Formę do pieczenia wysmarować masłem, na nie poukładać połowę ziemniaków, następnie wyłozyć poplasterkowana szynkę, obrane, pokrojone pomidory, cieniutko posiekany czosnek, a potem warstwa grzybów. Na to następna warstwa ziemniaków. Smietanę wymieszać ze startym na grubych oczkach serem, jajkami, przyprawić. Wymieszaną śmietaną polać zapiekanke. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni na termoobiegu. Fajnie smakuje z sosem tzaziki.  sos tzaziki: jogurt naturalny - mały pojemniczek 3 ząbki czosnku 1 duży, lub 2 małe ogórki konserwowe troszkę szczypiorku sól, pieprz, cukier Ogórka zetrzeć na tarce, czosnek przecisnać przez praskę, szczypior drobno posiekać. Warzywa zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku.

Bakaliowa pychotka

Składniki

BISZKOPT:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO BAKALIOWE:
-12 białek
-12 łyżek cukru
-25 dag suszonych daktyli
-10 dag orzechów włoskich
-20 dag rodzynek
-4 łyżki mąki

KREM:
-12 żółtek
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła
-1 czekolada mleczna



Przygotowanie

BISZKOPT:
Po prostu upiec biszkopt z podanych składników :) Blaszka musi być duża, bo biszkopt musi być raczej płaski.

CIASTO BAKALIOWE:
Daktyle i orzechy pokroić. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Obtoczyć bakalie w mące, wsypać do białek i wymieszać. Wlać do blaszki o wymiarach identycznych jak ta, w której był pieczony biszkopt. Blacha musi być natłuszczona i wyłożona pergaminem,ponieważ w innym wypadku wyjęcie z niej ciasta bakaliowego w nienaruszonym stanie graniczyłoby z cudem :) Piec do zarumienienia- orientacyjnie ok.20-25 minut.

KREM:
Rozpuścić masło i czekoladę. Wymieszać je z sobą i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Gdy masa będzie gładka, puszysta i znacznie zwiększy swoją objętość zdjąć z ognia i ubijać aż do czasu, gdy ostygnie. Następnie, wciąż ubijając, dodać do żółtek rozpuszczona czekoladę z masełkiem.

A BAKALIOWA PYCHOTKĘ ROBI SIĘ TAK...
Połową kremu posmarować biszkopt. Przykleić ciasto bakaliowe. Rozsmarować na nim pozostały krem. Polać polewą czekoladową (gotową lub zrobioną własnoręcznie)

Życzę smacznego!!! :)

środa, 19 października 2011

Biszkopt do świeżych owoców lub rabarbaru

Składniki

Składniki na ciasto:
2 jaja
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 margaryny
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag rabarbaru lub innych owoców (truskawek, jagód, brzoskwinii, wiśni)
+tłuszcz do wysmarowania blaszki+tarta bułka

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
ok. szklanki mąki pszennej





Przygotowanie

Wykonanie kruszonki:
 margarynę z mąką posiekać nożem, następnie dodać cukier. (aby powstały drobne grudki)


Wykonanie ciasta:

Jajka, margarynę i cukier miksujemy, dodajemy mleko, cukier waniliowy i makę zmieszaną z proszkiem. Gotową masę wylewamy na blaszkę na wierzch wysypując wybrane owoce, a na owoce należy równo wysypać kruszonkę. Piec 40-45 minut w temperaturze 180oC.

-Kruszonka oczywiście nie jest niezbędna w przypadku tego ciasta, bez niej też wyjdzie pyszne:) A ciasto wystarczy po upieczeniu posypać cukrem pudrem:)

SMACZNEGO!!! :)

wtorek, 18 października 2011

Kokosowe ciasto proste szybkie i tanie

Składniki

3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka soli
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka maślanki
aromat kokosowy
1 szklanka wiórków kokosowych



Przygotowanie

W misce łączymy: mąka + proszek do pieczenia + soda + sól.
W 2 misce łączymy: cukier + jajka + olej + maślanka + aromat.
Powoli łączymy wszystko razem. Na końcu wrzucamy kokos - mieszamy.

Piec około 1h w 160 C.

pasiasta zebra

Składniki

Ciasto
3 jaja
niecała szklanka cukru
1/2 szkl oliwy
1/2 szkl ciepłego mleka
1 szkl mąki
1 ł-czka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

nasączenie ciasta:
woda +sok z cytryny +cukier

Masa
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
3 żółtka
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
3/4 kostki masła
Polewa
tabliczka czekolady
łyżka masła
Do dekoracji
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier + żółtka i dalej ubijam, wlewam oliwę + ciepłe mleko, wsypuję mąkę z proszkiem, delikatnie mieszam, potem podzielic ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao.
 
Do wysmarowanej tortownicy wlac łyżkę ciasta białegi i ciemnego, na przemian, aż do wykończenia ciast.

Piekarnik nagrzac do temp. 180 stopni i do gorącego wstawiam ciasto. Piekę ponad 45 minut.
 Po upieczeniu wyłączyc piekarnik ale  ciasto nadal w nim pozostawic aby doszło do siebie. Gdy się już przestudzi nasączyc go lekko.
MASA:. Do garnka wlac mleko -zagotowac.
Żółtka+ cukier-utrzec, dodac budyń-wymieszac, wlac do wrzącego mleka, zagotowac a nastepnie  przestudzic. 

Utrzec masło, dodac, po łyżce masę bydyniową i dokładnie wymieszac
. Na upieczony placek zebrowy w tortownicy wykładamy krem i polewamy polewą czekoladowa(roztapiamy czekolade z 1 lyzka masla).
Gotowe  ciasto posypujemy wiórkami.

Pielmienie Uralsko-Syberyjskie od Lotos1

Składniki

Ciasto:

5szkl-mąki
3-jaja
1szkl-wody
3szczypty(duże)-soli

Z tych składników wychodzi ok.1,2kg ciasta


Farsz:

Najlepiej żeby było 2/3 części wieprzowiny,a 1/3 wołowiny.
Albo sama wieprzowina(według własnego uznania)

70dag-wiepszowiny(może być,gulaszowe,karczek)
50dag-wołowiny
2szt-duże cebuli
4ząbki(średnie)- czosnku
1szkl-wody lub mleka(po mleku bardziej kleisty farsz)

Przyprawy:
piepsz,sól,vegeta,maggi (według smaku)

Wychodzi ok.1,5kg gotowego warszu

Z tych składników powstaje ok.140-150sztuk pielmieni.






Przygotowanie

1.Wyrobić ciasto,powinno być elastycznę,zostawić na 30 minut.Po 30 minutach czynność powtórzyć,ale krócej.Rozwałkować,z ciasta wycinamy krążki lepszy rozmiar,można uzyskać po szklancę zwyklej do herbaty.

2.Mięso(wiepszowine lepiej brać z tłuszczykiem,wtedy farsz po ugotowaniu jest bardziej soczysty i miękki),cebule i czosnek zmielić na maszyncę.
Dodać (mleko lub wodę),przyprawy.Wymieszać wszystko dokładnie.


3.Brać farsz łyżeczką od herbaty i nakładać na ciasto.Zakleić,uformować pielmienie.



4.Pielmienie gotować 5 minut,nie dłużej,żeby nie rozgotowali się i nie stracili "sok".

5.Podawać można na dwa sposoby:
1.Ugotowanę i podane odrazu z masłem,adżyką(polecam swój przepis na adżykę,jak najbardziej pasuje do pielmieni),śmietaną itp(według swojego smaku)
2.Ugotować 5minut i podsmażyć na margarynie ok2-3minut,wtedy pielmieni już nie będą zawierać "sok",no na dal pozostaną miękkie i smaczne.Polecam z adżyką!


Gotowe pielmienie można zamrozić i przechowywać w zamrazarce do 3 miesięcy.

Marchewka z klopsikami

Składniki

1/2 kg cebuli
1 seler
1 pietruszka
5 marchewek
warzywko lub jarzynka
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
mięso mielone



Przygotowanie

Z mięsa mielonego smażymy małe klopsiki.

Cebulę kroimy w kostkę, seler, pietruszkę i marchewkę trzemy na dużych oczkach.
Smażymy cebulę na tłuszczu aż sie zeszkli, dodajemy starte warzywa. przyprawiamy warzywkiem solą i pieprzem i smażymy aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy klopsiki i delikatnie mieszamy.

Chwilkę smażymy aż klopsiki zrobią się ciepłe.

SMACZNEGO!!!

Torcik z kremem cytrynowym

Składniki

4 jajka250g cukruszczypta soli60g mąki30g mielonych orzechów laskowych lub włoskich2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżeczek żelatyny2 cytryny (można je zastąpić pomarańczami i będzie krem pomarańczowy ale powinny być nie za słodkie, krem i tak wyjdzie słodki)850g śmietany kremówki1 cukier waniliowy20g siekanych orzechów laskowych  
  

       

   

I jeszcze jedno przystrojenie (na specjalne życzenie):

    
 



Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając 100g cukru i sól. Kolejno wlać żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut (w blaszcze 30x35 lub 20x40)w temperaturze 175oC. Po wystudzeniu wyłożyć na deseczkę.Rozpuścić żelatynę w wodzie. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ubić na sztywno 750ml śmietany, dosypując resztę cukru. Dodać skórkę i sok z cytryny. Na końcu dodać żelatynę, delikatnie wymieszać.¾ kremu rozłożyć na cieście. Pokroić wzdłuż na ok.6 centymetrowej szerokości paski. Jeden z pasków zrulować, położyć na środku podstawki do tortów. Pozostałe paski owinąć naokoło środkowej roladki. Nałożyć kołnierz,  na górę nałożyć pozostałą część kremu. Chłodzić przez 2 godziny.Zdjąć kołnierz. Ubić pozostałą część śmietany z cukrem waniliowym. Tak ubitą śmietaną posmarować brzegi tortu. Brzegi ciasta posypać posiekanymi orzechami. 
Ja kołnierza do tortów nie posiadam dlatego też używam folii aluminiowej. Składam ją na trzy i owijam naokoło tortu.

Smacznego:)

Oryginalny przepis, sprzed moich drobnych modyfikacji, znajduje się w gazetce: "Z życia wzięte. Wydanie specjalne. Pyszne ciasta na koniec lata"

a tak pomarańczowy wygląda:





poniedziałek, 17 października 2011

Ciasto ucierane z truskawkami - do kawy

Składniki

500 g - mąki krupczatka,
250g - margaryny lub masła roślinnego,
5 szt -jaj,
2 łyżeczki -proszku do pieczenia,
2 - 3 łyżki - tłuszczu - do blaszki,
2  łyżki -mąki do posypania blaszki ,
30 dag -truskawek,
3 łyżki - kakao,
sól,

polewa:
125 g - margaryny,
6 łyżek - wody ,
4 łyżki - kakao,
3/4 szkl -cukru





Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek.
Zarabiamy ciasto z krupczatki, masła lub margaryny, proszku do pieczenia i 5 żółtek.
Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej części dodajemy kakao.
 Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
 Na tak przygotowaną blaszkę ścieramy na jarzynówce jedną część białego ciasta, na jasne ciasto ścieramy  na tarce jarzynówce (jak najgrubszej). ciasto z dodatkiem kakao.

 Białka ubijamy z odrobiną soli i z 3/4 szklanki cukru i wykładamy sztywną pianę na ciasto ciemne ciasto.
Na pianę wykładamy truskawki - latem świeże ( obecnie dałam część truskawek świeżych i część pozostałych po zrobieniu nalewki) .
Pozostałą - jasną część ciasta ścieramy delikatnie na pianę z owocami.
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. lub 150 - 160 stopni C z termoobiegiem - około 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
 Margarynę stapiamy z wodą (6łyżek), kakao i cukrem, i ucieramy wszystko na gładko. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je przygotowaną polewą . można nie polewać ciasta polewą, wystarczy tylko posypać je cukrem pudrem.

Przekładaniec

Składniki

50dag mąki
ćwierć szklanki mleka
5dag drożdzy
5 żółtek
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag masła
3 brzoskwinie z puszki(6połówek)
2 jabłka
15dag cukru
20 dag rodzynków



Przygotowanie

Brzoskwinie starannie osaczyć, pokroić w dość duże cząstki.Z cukru i ćwierci szklanki wody zagotować syrop.Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do syropu, gotowac ać się zeszklą, wyjąć z syropu osączyć.Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili osączyć na sitku.Drożdze rozprowadzic trzema łyżkami ciepłego mleka, wymieszać z łyżeczką cukru i łyżka mąki, odstawić w ciepłe miejsce.Gdy rozczyn wyrosnie, wlać go do przesianej mąki, dodac żółtka utarte z cukrem pudrem, cukier waniliowy, resztę mleka i wyrobić ciasto.Przykryć je ściereczką i trzymać w cieple by wyrosło.Następnie dodać roztopione letnie masło i ponownie wyrobić.Podzielić ciasto na trzy równe części każdą     rozwałkować na placek wielkości niedużej formy. Wysmarować formę masłem, wyłożyć pierwszym plackiem,a na nim rozłożyć połowę plastrów brzoskwini i jabłek, posypać połową rodzynków, przykryć drugim kawałkiem ciasta.Ułóżyć na nim taką samą warstwę brzoskwiń , jabłek, i rodzynków, przykryć ostatnim plackiem.Trzymać blaszkę w cieple aż ciasto wyrośnie.Upiec ciasto na złoty kolor w 180 stopniach.Ciasto można polukrować.

Pieczeń z papryką i żółtym serem

Składniki

Składniki:


80 dag mięsa mieszanego (karkówka, szynka, filety z kurczaka)


pół papryki czerwonej


15 dag sera żółtego


1 cebula


1 jajko


sól, pieprz do smaku


Ponadto:


foremka aluminiowa do zapiekania


parę kropel oleju do wysmarowania foremki


garść bułki tartej do wysypania foremki







Przygotowanie

Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa.

Ser żółty pokroić również w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do mięsa.

Wbić jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem - do smaku.

Foremkę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.

Nałożyć do niej mięso, równomiernie rozłożyć i lekko ucisnąć. Wierzch wygładzić.

Piec w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 - 200 st. C

Po upieczeniu pokroić w plastry.

Można plastry mięsa polać sosem, pasuje zarówno pieczeniowy, jaki i pieczarkowy/grzybowy.

Smacznego!!





niedziela, 16 października 2011

Grecka pychota- czyli sałatka wielookazyjna:)

Składniki

sałata lodowa
pomidory
ogórek zielony
cebula czerwona
feta
papryka
oliwki
sos sałatkowy grecki
ew. łosoś (niekoniecznie)



Przygotowanie

porwać sałatę lodową na strzępy, ogórka pokroić w kostkę, podobnie paprykę. dużą ilość czerwonej cebuli (na pół sałaty i całego dużego ogórka 3 duże cebule)
pokroić w piórka, fetę pokroić w kosteczkę, na końcu pomidory,( ja kroję w grubą kostkę, bo nie lubię w cząstki) i oliwki, jeżeli masz ochotę i ci się chce, to zrób sam sos sałatkowy, jeżeli nie- to kup dwa sosy grecki i włoski, wymieszaj i zrób jak każą na opakowaniu. cała filozofia, a  sałatka obecna jest na każdej imprezie i grillu, po prostu pyszna. można modyfikować składniki według uznania, czasami dodaję też łososia, moja siostra dodaje kurczaka. z biegiem czasu z bazy jaką była feta papryka pomidory ogórek cebula i oliwki, sałatka nabrała rumieńców.
Do sałatki często serwuję pieczywko czosnkowe albo gorącą bułeczkę serową, której przepis również zamieszczę:)

Sałata z kalarepką

Składniki

1 główka sałaty, 1 kalarepka, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki szczypiorku, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, ew. łyżka delikatnej musztardy (np. krem z gorczycy z miodem), sól.



Przygotowanie

Sałatę podrzeć na kawałki, kalarepkę pokroić najpierw na 0,5 cm. krążki, które potem pociąć w paski. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ta wersja minimum najlepiej się sprawdza aby nie zabić smaku kalarepki.
Pycha.

sobota, 15 października 2011

makaron z bobem i suszonymi pomidorkami

Składniki

1.Bób swieży
2.Makaron piórka razowy. 
3.Kiełbaska Mysliwska lub boczek(100dkg) 
4.Suszone pomidory(Ilosc według uznania)
5.Ogórek konserwowy. 
6.Mloda cebulka.
 


Sos : 
 
1.Łyżka oliwy z oliwek.
2.Pól lyzeczki octu winnego. 
3.Łyżka posiekanej swiezej bazyli. 
4. Szypta oregano.
5.Sól i pieprz do smaku. 
6. Pól łyżeczki cukru.
7.Ząbek czosnku.



Przygotowanie

Makaron ugotowac według przepisu na opakowaniu. Nastawić wode osolona, gdy zacznie sie gotować wrzucić bób gotowac ok 5 minut.Na patelni usmażyc kielbaske mysliwska lub boczek.Przygotować sos. Makaron odcedzic, wrzucić do niego usmażona kielbaske, ugotowany i obrany bób, pokrojone pomidorki , ogórka, pokrojona w piórka cebulke.Dodac sos, wszystko razem wymieszac.  

Sos: 
Ocet połączyc z cukrem , zamieszac dodac reszte skladnikow : oliwe, sól i pieprz do smaku, szczypte oregano, przecisniety przez praske czosnek oraz bazylie.Zostawic na 5 minut dodac do makaronu. Smacznego.  

piątek, 14 października 2011

Tort marsyliański

Składniki

Biszkopt:
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 8g
1 budyń śmietankowy 45g
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
1 kostka masła 200g
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy 8g
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
0,5 kg truskawek
1 budyń śmietankowy 45g

Do dekoracji:
kilka truskawek
0,5 tabliczki mlecznej czekolady 50g
2-3 łyżki bitej śmietany

1 szkl = 220ml




Przygotowanie

Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli, ubijać.
W połowie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić na sztywna pianę. 
Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Makę, proszek i budyń przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy posmarować margaryną i posypać mąką.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. 
Od razu po wyjęciu biszkoptu z piekarnika (musi być gorący), należy upuścić go
(w blaszce) na ziemię z około 30 cm wysokości tak, aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 4 placki. Dwa wykorzystamy w tym przepisie, dwa schowajmy na później.

Masa:
Ugotować budyń w 0,5 l mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ostudzić. Utrzeć kostkę masła z 2 łyżkami cukru pudru na puch, dodawać stopniowo ostudzony budyń.

Przygotowanie:
Wyłożyć na paterę 1 placek biszkoptowy. Założyć obręcz do tortów. Biszkopt naponczować np. dobrą herbatą. Poukładać dekoracyjnie truskawki. Na wierzch wyłożyć przygotowany krem. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym.
Całość wstawić do lodówki na ok.1 godzinę. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz podtrzymującą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną i oblać według uznania czekoladą. Pozostawione do dekoracji truskawki ułożyć fantazyjnie na czekoladzie.

Sałatka makaronowa z kurczakiem wg T M

Składniki


25 dag makaronu (np  rurki, świderki, kokardki, kolanka),
1 łyżka miodu,
1 łyżka keczupu,
pieprz,
cukier,
sól,
papryka mielona,
15 dag mrożonego groszku,
1 pęczek natki pietruszki,
4 udka kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 słoiczek pieczarek marynowanych,
1 papryka,
1 cebula,
25 dag twarożku,
10 dag majonezu,
8 dag kwaśnej śmietany,
2 łyżki octu z białego wina.




Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. przelać zimną wodą, osączyć.
Keczup utrzeć z miodem, łyżeczką pieprzu, solą i szczyptą papryki.
Posmarować porcje kurczaka mieszanka, umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 45 minut w temp 200 stopni C.
Groszek rozmrozić. Odcedzić pieczarki i kukurydzę. Oczyścić paprykę, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać. Twarożek rozetrzeć z majonezem i kwaśną śmietaną, dodać posiekaną drobno cebulę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem.
makaron, groszek, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i grzyby połączyć z sosem, posypać posiekaną natką.
Upieczone udka rozłożyć na 4 talerze, obok każdego udka położyć 1/4 części sałatki połączonej z sosem.

Mój Omlet Na Słodko

Składniki

Składniki na 3 porcje 



- 3 jajko


- 3 łyżeczka mąki


- szczypta soli


- płaska łyżeczka cukru


- olej do smażenia



Przygotowanie

 

Ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mieszając dodać mąkę, cukier i sól. Smażyć na oleju na ciemno złoty kolor. Podawać odrazu po usmażeniu z dżemem, cukrem, owocami lub kremem czekoladowym.

dip do mięsa czoskowy

Składniki

pół słoiczka majonezu 
pół kubeczka jogurtu naturalnego  (polecam danone)
czosnek (sporo)
sól 
pieprz
papryka słodkal ub przyprawa do kurczaka zgrila (wtedy nie dodaje soli a daje troiszkie cukru)
 



Przygotowanie

 jogurt, majonez,  przyprawami i świeżo wyciśnity czosnek ( ja kroje drobniteńko nożem) mieszamy razem. I to cała praca. Polecm do mięsa czipsów  frytek dobry jest do kanapek z wędliną

Schab w sosie słodko kwaśnym z ananasem kasiuli

Składniki

ok 5 plastrów schabu

Marynata:
1 kieliszek wódki
świeżo mirlony pieprz
vegeta
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 papryczka chili
1 żółta papryka
ok 4 plastry ananasa z puszki
1 duża cebula
olej


Sos:
3 łyżki soku z ananasa z puszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki octu 10 %
4 łyżki cukru
ok. 1/2 l bulionu (1/2 l wody + 1 kostka rosołowa)
4 łyżki przecieru pomidorowego





Przygotowanie

Mięso pokroić w paski, doprawić pieprzem i vegetą, opruszyć mąką, zalać wódką i odstawić na min 30 min. Składniki sosu dobrze wymieszać. Na patelni podsmażyć mięsko przez ok 8 min, następnie dodać drobno posiekane chili, żółtą paprykę pociętą w paski i cebulę pokrojoną w pióra. Smażyć ok 10 min, dodać pokrojonego ananasa, zalać sosem, dusić ok 10 min.
Podałam z ryżem

Śledzie marynowane w czerwonej zalewie

Składniki

1 kg zielonych śledzi


ZALEWA:
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
1/2 szkl. octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
3 duże cebule - plastry
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz



Przygotowanie

Składniki zalewy zagotować mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Włożyć śledzie. Gotować ok 3-5 min.

Sałatka z serkiem

Składniki

5 pomidorów,3 ogórki,1 cebula,2 serki wiejskie granulowane,sól ,pieprz,.rzodkiweka.



Przygotowanie

Ogórki obrać pokroić w kostkę,pomidory w ćwiartki,cebule tez w kostkę i żodkiewkę,wszystko wymieszać razem z serkami ,doprawic do smaku Smacznego.

czwartek, 13 października 2011

Babka pomarańczowa

Składniki

1 szklanka mąki tortowej (szklanka=250 ml)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 jajek
250 gram margaryny
1 szklanka cukru (szklanka=200 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka suszonej mielonej skórki pomarańczowej
15 kropel zapachu pomarańczowego

Polewa czekoladowa:
6 kostek białej czekolady



Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem aż urosną i zbieleją, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać, dodać wrzącą margarynę, skórkę i zapach pomarańczowy.
Wszystko wymieszać, blaszkę na babke wysmarować lekko olejem, wlać ciasto.
Piec w 180 st C około 55, min do suchego patyczka.
Gotową wystudzoną babkę,  polać polewą czekoladową i posypać startą białą czekoladą.
 
Smacznego.
 

Tort korzenny z masą chałwową

Składniki

Masa:
60dag chałwy sezamowej o neutralnym smaku- np. waniliowym1 kostka masła3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru3 szklanki mlekapół szklanki koniaku4 łyżki rodzynek(wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę)
Ciasto:
5,5 szklanki mąki pszennej2 szklanki cukru3 szklanki mleka 3,2%6 jajek1,5 szklanki oleju3 łyżki miodu6 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżeczki cynamonukilka kropli aromatu korzennegocukier waniliowy3 łyżki kakao2 łyżki syropu klonowego
zmielone orzechy i migdały (w sumie pół szklanki)
(wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę)
Inne:
duży słoik powideł śliwkowych
produkty potrzebne do ozdobienia tortu (polewa, tarta czekolada, mielone orzechy, bakalie)






Przygotowanie

              

Przygotowujemy ciasto...

Przygotowujemy trzy porcje ciasta:

1. 2 jajka miksujemy z 3/4 szkl. cukru, dolewamy szklankę mleka i pół szklanki oleju. 2 szklanki mąki przesiewamy z sodą, wsypujemy ją do płynnych składników i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao i kilka kropli aromatu korzennego- pieczemy ok.30 min. w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temp.200 stopni C.

2. 2 jajka miksujemy z 3/4 szkl. cukru, dolewamy szklankę mleka i pół szklanki oleju. 2 szklanki mąki przesiewamy z sodą, wsypujemy ją do płynnych składników i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy cukier waniliowy i łyżkę syropu klonowego- pieczemy ok.30 min. w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temp.200 stopni C.

3. 2 jajka miksujemy z 1/2 szkl. cukru i 3 łyżkami miodu, dolewamy szklankę mleka i pół szklanki oleju. 1.5 szklanki mąki przesiewamy z sodą, wsypujemy ją do płynnych składników i starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy cynamon- pieczemy ok.30 min. w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temp.200 stopni C.

Każdy placek przekrawamy na dwie części .

... a potem masę...

Budyń gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Odlewamy 2 łyżki koniaku, w pozostałej części moczymy rodzynki (min. kilka godzin).
Do masła dodajemy, po jednej łyżce, budyń i ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy koniak, pokruszoną drobno chałwę i odsączone rodzynki.

I wieńczymy dzieło ... :-)

W tortownicy układamy po kolei blaty ciasta (mieszając kolory),
Pierwszy z nich kładziemy na tortownicy i smarujemy powidłami a później masą chałwową. To samo powtarzamy przykolejnych partiach ciasta. Ostatni, wierzchni krążek nie powinien być pokryty masą. Odstawiamy ciasto na dwie godziny do lodówki.
Zdejmujemy obręcz z tortownicy i zdobimy tort- pokrywamy go polewą czekoladową, boki zdobimy pokruszonymi orzechami a wierzch prażonymi migdałami, orzechami i rodzynkami. Odstawiamy tort na noc do lodówki a potem jemy :-)

Tort właśnie 'nabiera mocy urzędowej" w lodówce. Jutro rano, przy lepszym świetle sfotografuję go i wkleję zdjęcie.

Udka z ryżem w zalewie

Składniki

5 udek (przyprawionych solą, pieprzem i słodką papryką)
340 g sypkiego nieugotowanego ryżu (1 i 1/2 szklanki)

Zalewa:
600 ml wody (3 szklanki),
bulion lub 2 kostki rosołowe,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku,
14 dag cebuli (2 średnie),
mały koncentrat pomidorowy (80 g),
10 dag masła,
sól i pieprz do smaku


UWAGA!  Zamiast udek możemy użyc podudzi, a nawet skrzydełek. Zamiast wody i kostek rosołowych, możemy użyć domowego rosołu.




Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim układamy udka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. godzinę (udka muszą być miękkie). Bardzo łatwe i smaczne danie!

 

środa, 12 października 2011

sernik kaplanski

Składniki

ciasto:

50 dag maki krupczatki
30 dag masla
30 dag cukru
3 lyzki kakao
3 zoltka
2 lyzeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

pol kostki masla
7 jajek
3 bialka
1 szkl cukru
1,5 kg sera
1 budyn smietankowy
1 cukier waniliowy
bakalie




Przygotowanie

maslo cukier i zoltka bardzo dokladnie utrzec
wsypac make zmieszana z proszkiem i wszystko starannie polaczyc
ciasto podzielic na 2 czesci do jednej dodac kakao
oba ciasta uformowac w kule i wlozyc na 30 min do zamrazalnika






tluszcz jajka i bialka utrzec z cukrem nastepnie caly czas ucierajac dodawac ser potem budyn na koncu cukier waniliowy i bakalie

na spod formy wylozyc jasne ciasto starte na tarce na grubych oczkach na to wylozyc mase serowa przykryc startym ciemnym ciastem
piec 60 min 180 st
dowolnie udekorowac

Surówka z rzodkiewek i ogórka

Składniki

2 pęczki rzodkiewek
1 ogórek świeży
pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżka majonezu lub pół szklanki kwaśnej śmietany



Przygotowanie

Rzodkiewki i ogórek scieramy na tarce wayrzywnej (najlepiej użyc do tego robota kuchennego). Dodajemy drobno posiekany koperek, majonez lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ucierany wieniec bananowy

Składniki

Na ciasto:
250g mąki
150 g masła
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
4 dojrzałe banany
20 ml rumu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
40g mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
Na masę :
250 g masła
3 żółtka
200 g cukru
cukier waniliowy
sok z cytryny
 250 g wiśni z alkoholu
2 przetarte lub rozgniecione banany
Na polewę:
200g gorzkiej czekolady
 2 łyżki masła
6 łyżek cukru
 60 ml wody
Do ozdoby:
bita śmietana
1/2 obranego banana  



Przygotowanie

Sposób przyrządzania: Nasmarować  masłem i posypać tartą bułką formę w kształcie wieńca. Piekarnik nagrzać do 200 C. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę dodając po jednym żółtku. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z rumem i dodać do żółtek z cukrem, a następnie połączyć ze zmielonymi orzechami i mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka lekko osolić, ubić na sztywną pianę, wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Przygotować masę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać sok z cytryny, rozgniecione banany i ponownie utrzeć. Dorzucić odsączone wiśnie i całość delikatnie wymieszać. Masą przekładać przekrojone i wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Zagotować 1/4 szklanki wody, dodać cukier, ugotować syrop. Czekoladę rozpuścić i ucierać z gorącym syropem a gdy zgęstnieje dodawać masło, ucierać do uzyskana jednolitej konsystencji. Gorącą polewą posmarować wieniec. Gdy ostygnie udekorować bita śmietaną i plasterkami bananów.

wtorek, 11 października 2011

Klopsiki na ostro z białej kiełbasy kasiuli

Składniki

Przepis na ok 16 klopsików:
ok 6 szt surowej białej kielbasy (ok 700 g)
1 duża cebula - drobno posiekana
świeżo mielony pieprz
vegeta
świeży rozmaryn - posiekane listki
1 większa papryczka pepperoni - drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
2 łyżki majonezu


Dodatkowo:
ok 1 szkl bułki tartej
olej do smażenia





Przygotowanie

Kiełbaski pozbawiamy jelit, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostale składniki, dokładnie mieszamy. Formujemy ok 16 mniejszych klopsików. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

makowiec z kremem

Składniki

CIASTO:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 kostki margaryny
1 łyżka (nie łyżeczka) proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA:
1 puszka masy makowej
1 jajko
kREM:
3/4 litra mleka
3 łyżki cukru
1 margaryna
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy



Przygotowanie

CIASTO:
Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Posiekać nożem z miękką margaryną. Dodać jajko i żółtko, szybko zarobić wszystko razem rękami. Ciastem wyłożyć blachę.
MASA:
Do masy makowej dodać żółtko i pianę z białka. Wymieszać, wyłóżyć na ciasto i piec ok 45 min.
KREM:
Mleko zagotować z cukrem i margaryną (trochę mleka zostawić do rozprowadzenia mąki), wlać budyń z mąki i mleka, gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na upieczony mak. Po ostygnięciu polać strużkami polewy.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 10 października 2011

Czerwone kluski

Składniki

1 - 1,5 kg ziemniakow
Maka ziemniaczna

Jajko
2 lyzki koncentratu pomidorowego
Sol







Przygotowanie

Wykonanie:
Ziemniaki obrac i ugotowac z dodatkiem soli, wystudzic. Podzielic na 4 czesci, jedna wyciagnac i wsypac w nia make plus dodatkowo 2 lyzki. Dodac odlozona czesc ziemniakow, jajko, koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby dosolic.  Wyrobic rekami gladkie ciasto i formowac niewielkie kluski.  Do gotujacej sie wody wrzucac kluski i gotowac od wyplyniecia kilka minut. Smacznego! 
Polecam na niedzielny obiadek i nie tylko! Wygladaja efektownie i smakuja wybornie!




niedziela, 9 października 2011

Potrawka z kurczaka z makaronem

Składniki

2 filety z kurczaka

4 pomidory

1 puszka kukurydzy

1 serek topiony o smaku ziołowym Hochland

1/2 szklanki śmietany

bazylia,sól,pieprz

makaron kokardki



Przygotowanie

Filety pokroić w paski, przyprawić i smażyć na oleju ok. 20 minut.

Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić wszystko do miękkości.

Na koniec dodać kukurydzę, śmietanę i serek topiony.

Dusić wszystko razem jeszcze ok. 10 minut, dodać bazylię i przyprawić.

Makaron ugotować z odrobiną oleju, połączyć z sosem.

Smacznego!

Gołąbki

Składniki

duża główka kapusty,
pieprz,
3kostki bulionowe,
sól,
1,5 kg mięsa mielonego mieszanego,
pieprz cajeński,
smalec ze skwarkami,
duża cebula,
3/4 kg ryżu,
4pomidory,
maggi




Przygotowanie

kapuste sparzyć i oddzielić poszczególne liscie. Głębie ściać tak aby liscie były plaskie i wiotkie.
Cebulę posiekać i podsmażyc na smalcy ze skwarkami dodać mięso (na raty bo chyba nie dysponujemy takimi patelniami) podsmażyć leciutko popieprzyc posolić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Połaczyc ryż z mięsem dopieprzyc dosolic pomaggować,ma byc wilgotne od tłuszczu.
Farsz zawijać w liście ...a świastak siedzi i je zawija...Dno garnków wyścielić liśmi kapusty układać gołabki ciasno.Wrzucic po kawałku pomidora obranego ze skórki i podloać woda z rozpuszczona kostka bulionowa max. do połowy garnka (płynu przybędzie bo i kapusta puści i farsz odda). Nakryć gołabki liściem i pokrywką.Dusić conajmneij 2 god

Sałatka plus kurczak

Składniki

- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy GYROS
- 1 paczka kuksu łagodne
- 1 paczka kuksu pikantne
- 5 ogórków korniszonów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały słoiczek majonezu WINIARY



Przygotowanie

Piersi z kurczaka usmażyć,kiedy ostygną "poszarpać" na kawałki,dodać zupki kuksu (bez oleju ! ).Ogórki pokroić w kostkę połaczyć z kurczakiem, dodać kukurydzę oraz majonez.
Podawać schłodzoną .Smacznego

Pychotka z truskawkami

Składniki

CIASTO: 0,5 kg mąki 20 dag cukru pudru 5 jajek 25 dag masła lub margaryny, aromat waniliowy 1 kg truskawek. KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag cukru, 20 dag mąki mały cukier waniliowy.



Przygotowanie

Masło ubić z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, stopniowo dodając żółtka. Białka należy ubić na sztywno, połaczyć z masłem, cukrem i żółtkami, delikatnie mieszając łyżką. Do tej masy stopniowo dodawać mąkę i nadal delikatnie mieszać. Całość przełożyć do nasmarowanej formy i ułożyć na wierzchu truskawki. Posypać wszystko kruszonką sporządzoną z podanych składników i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest wyśmienite. Polecam go każdemu :)

pleśniak

Składniki

Składniki:
• 3 Szklanki mąki
• 1 margaryna
• 4 jajka
• 1/2 opakowania proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki cukru
• zapach do ciasta




Przygotowanie

Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier dokładnie z sobą połączyć. Następnie białka ubić na sztywno dodając ½ szklanki cukru. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 6 łyżeczek kakao i dokładnie połączyć. Następnie włożyć ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny. 1 białą część ciasta wyłożyć na dno blachy na to wyłożyć 1 słoik powideł śliwkowych. Na to zetrzeć na grubej tartce jarzynowej jasną część ciasta. Na to wylać ubitą pianę z białek następnie zetrzeć na grubej tartce ostatnią brązową część ciasta. Piec ok. 45 minut.

rybka z pieczarkami i papryką

Składniki

50 dag filetów rybnych (np pangi)
30 dag pieczarek
2 papryki
3-4 cebule
konsentrat pomidorowy
sól, pieprz ew. inne przyprawy do smaku
mąka , jajko, bułka tarta (do panierowania rybki)
oliwa do smażenia



Przygotowanie

filety lekko rozmrożone kroimy na  mniejsze kawałki , doprawiamy wg uznania (ja najczęściej używam wegety) panierujemu w mące, jajku i bułce, i smażymy na oliwie
pieczarki kroimy na małe kawałeczki, paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki i wszysto obsmażamy partiami, wszystkie składniki łączymy, na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy ( 1 mały  słoiczek)  podlewamy niewielką ilością wody, doprawiamy (nie zapomnijcie o cukrze ok. 1 łyżeczki) dusimy jeszcze ok. 10-15 minut,
rybkę układamy warstwami na półmisku i przekładamy przygotowanym farszem.
Jest super zarówno na ciepło jak i na zimno.
Plecam jako danie wigilijne.
Smacznego !!!

piątek, 7 października 2011

Muszle z nadzieniem serowym

Składniki

pół opakowania makaronu conchiglie (duże muszle)

nadzienie:
20dag białego sera
15dag sera pleśniowego
4 duże pieczarki
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki

sos:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz cukier

natka pietruszki i parmezan do posypania



Przygotowanie

1. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleił i dostawiamy do wystygnięcia.
2. Pieczarki i paprykę lekko podsmażamy na oliwie (żeby zmiękły) i po ostudzeniu łączymy z seramy w zwartą, w miarę jednolitą masę, do której dodajemy pietruszkę, odrobinę pieprzu i ziół prowansalskich.
3. Muszle wypełniamy farszem, układamy warstwowo w wysmarowanym lekko oliwą naczyniu żaroodpornym.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy (z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy mleko pilnując żeby nie zrobiły nam się kluski, tylko gładki, jednolity sos o konsystencji rzadkiego budyniu, doprawiamy do smaku).
5. Makaron polewamy sosem i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
6. Posypujemy parmezanem, pietruszką i zjadamy popijając białym winem :o)

Z podanych składników wychodzą cztery, bardzo solidne porcje.

Moje Rogaliki

Składniki

Składniki-1kilogram mąki,pół litra mleka,pół szklanki cukru,pół kostki margaryny, kostka drożdży,dwa jajka całe,cztery żółtka,tłuszcz do blaszki ,mąka do posypania blaszki,jedno całe jajko do smarowania rogalików.Puszka masy makowej,jajko, jedna łyżka czubata bułki tartej i bakalie.



Przygotowanie

Sposób wykonanie-Przygotować rozczyn -mleko podgrzać na małym ogniu,dodać pokruszone drożdże,dwie łyżki cukru,dwie łyżki mąki,wymieszać dobrze odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia można przykryć.Mąkę wsypać do miski,ubić jajka z resztą cukru,i roztopić margarynę,musi być letnia,gdy rozczyn urośnie dodać do mąki jajka i ostudzoną margarynę.Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryć. Do masy z maku dodać jajko bułkę tartą z łyżkę i pokrojone drobno bakalie.gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na cienki plaster i wykrawać trójkąty,nakładać nadzienie i zwijać od dołu szerszej strony.Smarować rogaliki rozmąconym jajkiem.Piec w 170c,15 minut.Udekorować lukrem lub jak kto uważa.

Pyszniutkie gofry a la pizza

Składniki

NA GOFRY:
-3 jajka
-100 g masła (miękkiego)
-75 g mąki pszennej
-tyle samo mąki ziemniaczanej
-0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
-100 ml mleka
-po szczypcie bazylii, tymianku i oregano

A ŻEBY PRZYPOMINAŁY PIZZĘ PRZYGOTUJ JESZCZE...
-kilka plasterków szynki
-kilka plasterków sera
-oliwki



Przygotowanie

GOFRY:
Masło utrzeć z jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do niej mleko. Dodać wszystko do masy jajeczno-maślanej. Doprawić i upiec całą furę gofrów :)

A PÓŹNIEJ...
Na gotowych gofrach ułożyć szynkę i oliwki. Całość przykryć serem i piec w rozgrzanym piekarniku,aż ten ostatni apetycznie się rozpuści... :)

Smacznego!!!!!!!!!!

czwartek, 6 października 2011

Sos hinduski /pomidorowy/ - na zimę

Składniki

2 kg pomidorów /bez łupy/
3 duże cebule
1/2 kg jabłek
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru /można dać mniej/
2 łyżki soli
garść rodzynek
ziele ang.
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy



Przygotowanie

Pomidory, cebulę i jabłka pokroić w kostkę, gotować minimum 1 godz. dodać ocet i pozostałe składniki i jeszcze trochę pogotować.
Gorące nakładać do słoików, słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Jest to ulubiony sos mojego syna, którzy używa go do wszystkiego.
Nie wiem dlaczego  nosi nazwę "hinduski", ale pod taką nazwą od lat figuruje w moich zbiorach.

Drink Rum Collins

Składniki

60 ml jasnego rumu
15 ml świeżego soku z cytryny
15 ml syropu cukrowego
150-180 ml wody sodowej

* Przepis na syrop cukrowy znajdziecie tutaj
http://www.wielkiezarcie.com/recipe61594.html




Przygotowanie

Wlej rum, syrop cukrowy i sok z cytryny do shakera wypełnionego w 2/3 kostkami lodu. Wstrząśnij. Przecedź do schłodzonej szklanki. Uzupełnij wodą sodową, zamieszaj.