niedziela, 25 marca 2012

baileys domowo mojAM

Składniki


mleko skondensowane SLODZONE!!! biale
pol litra wodki (bialej, czystej, nie moze byc smakowa)

kieliszek koniaku (rumu, brendy, whiskey czy innego kolorowego, mocnego alkoholu) (opcjonalnie)





Przygotowanie

Mleko gotujemy przez 2 godz i 45 minut (w zamknietej puszce, puszka caly czas musi byc przykryta woda- wiec jak sie woda troche wygotuje, to dolewamy) . Po ugotowaniu puszke odstawiamy do przestygniecia, moze sie chlodzic w zimnej wodzie.. Przelewamy mleko do wysokiego naczynia (co najmniej litrowego) dolewamy wodke (cala) i miksujemy.. Mozna dodac kieliszek innego alkoholu typu whiskey czy koniak, dla zaostrzenia smaku..
Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodowki. Moze tak przestac ze 2 miesiace a moze i dluzej- ja nie sprawdzilam, moje dluzej nigdy nie doczekalo....:) Podajemy mocno schlodzone, z lodem..
Przepisem podzielil sie ze mna moj tatus :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz