piątek, 2 marca 2012

ciasto marchwiowe-słodko, ale lekko

Składniki

50 dag marchwi
15 dag mąki pszennej
2 jajka
8 dag cukru
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 4 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
po szczypcie cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatałowej



Przygotowanie

Marchew obrać, opłukać,pokroić w cienkie plasterki i gotować 3 minuty. Następnie ostudzić i drobno posiekać.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Jajka utrzeć z cukrem, dodając porcjami olej.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy, rodzynki, orzechy, marchew i wymieszać.
Wyłożyć ciasto  na blachę i piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

8 porcji- 1 porcja -141kcal

SMACZNEGO!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz