poniedziałek, 26 marca 2012

Kapusta kiszona gotowana z kaszą jęczmienną

Składniki

1/2  kg kapusty kiszonej
1 marchewka
1 cebula
5 łyżek kaszy jęczmiennej
smalec ze skawarkami ewentualnie słoninka
1 łyżeczka cukru
3 listki laurowe
sól
pieprz



Przygotowanie

Kapustę pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą - tak, by zaledwie pokryła kapustę.
Dodać kaszę, listek laurowy i przyprawy - gotować do miękkości kapusty.
Smalec rozpuścić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i lekko przesmażyć.
Do miękkiej kapusty dodać przesmażoną cebulę ze smalcem i zagotować.



Doskonała jako dodatek do ziemniaków, mięs, klusek kładzionych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz