piątek, 23 marca 2012

Lasagne wg Glumandy

Składniki

Opakowanie makaronu lasagne
moze byc Lubella albo Barilla
(500g) ale cale nie jest potrzebne

600g miesa mielonego
2 sosy Bolognese (Knorr ew. inna firma)
1 kg pieczarek
1 cebula
2 puszki (425ml) pomidorow bez skorki (uzylam firmy Podpravka)
gesta kwasna smietana 22% (330ml)
600g startego zoltego sera (mozna kilka gatunkow pomieszac)
oregano, bazylia, sol, pieprz, czosnek 1 zábek,
troche oleju, woda

dwie foremki na lasagne lub jedna duza
Moje byly wielkosci ok. strony A4




Przygotowanie

Cebule i czosnek obrac i pokroic drobno.
Wrzucic do duzego garnka i podsmazyc lekko na oleju.
Dodac mieso i dobrze przesmazyc. Gdyby sie wytworzyla woda.. smazyc tak dlugo az odparuje.
Pieczarki oczyscic i pokroic drobno, dodac do miesa.
Posolic i popieprzyc. Otworzyc puszki z pomidorami, sok wlac do miesa a pomidory posiekac drobniej wyrzucajac przy tym zgrubienia (to co normalnie odcinamy przy swiezych pomidorach)
Sosy bolognese wsypac do wysokiego naczynia i wymieszac dokladnie, dodajac wskazana ilosc wody ( ja mialam na 2 sosy 500ml wody)
Wlac do miesa i zagotowac. Doprawic do smaku oregano i bazylia. ew. jeszcze dosolic i popieprzyc.

Do kazdej z foremek nalac chochelka troche sosu miesnego, aby przykryl dno.
Na to ulozyc warstwe makaronu, takiego suchego, prosto z paczki. W mojej foremce byly to trzy platki lasagnii.
Na makaron znowu sos. Znowu trzy platki makaronu.
Znowu sos. Teraz na sos pokleksowac smietane ok. 8 kleksow i posypac czescia startego sera.
Na to jeszcze raz makaron i sos + smietana i ser.
Duzo oregano i bazylii.
Wlozyc do goracego piekarnika (gora i dol) nastawionego na temp. 170° i ok 40 minut.
Po tym czasie piekarnik wylaczyc i zostawic calosc jeszcze 30 min. aby sie "odstalo"
Teraz pozdielic na porcje. Wyciagac szeroka plaska lopatka i palaszowac :) Uwaga Gorace !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz