czwartek, 1 marca 2012

Pasztet - pychota

Składniki

1/2 kg mielonej karkówki
ok. 150 g ciecierzycy
2 srednie cebule
2-3 jajka
1 lyzka smalcu
vegeta, pieprz
1 lyzka majeranku
3-4 ząbki czosnku




Przygotowanie

Ciecierzyce namoczyc, ugotowac z dodatkiem 1/2 lyzeczki vegety, az do odparowania wody (ma zmieknac).
Na wiekszej patelni usmazyc na lyzce smalcu cebule, dodac ugotowana cicierzyce i wycisniety czosnek. Wystudzic, zmielic - wrzucic do mielonego miesa. Dodac majeranek, jajka, pieprz - dosolic do smaku (jezeli pasztet maja jesc male dzieci, to "solimy" solą nie vegetą).

Foremke wykladamy papierem do pieczenia, na to mase mięsna. Pieczemy w temp. 180 st. ok. godzine, az do zrumienienia wierzchu pasztetu.

Po upieczeniu, jeszcze cieply mozna wylozyc (łapiac za papier wystajacy z formy) na kratke, zeby szybciej wystygl i do lodowki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz