poniedziałek, 26 marca 2012

Piers z kurczaka po marokansku

Składniki

4 porcje

ok. 1 kg piersi z kurczaka

2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki imbiru, kminku i gozdzikow
pieprz cayenne
2 srednie cebule lub nieduzy peczek szczypioru z cebulka
3 zabki czosnku
4 lyzki oliwy lub oleju
3/4 litra bulionu drobiowego
1/2 peczka natki pietruszki
ew. swieza kolendra



Przygotowanie

1. Piers pokroic na kawalki. Sol, imbir, kminek i gozdziki wymieszac i przyprawic tym kurczaka. Odstawic na godziny do lodowki.

2. Cebule i czosnek pokroic w plasterki. Piersi smazyc na tluszczu, po chwili dodac cebule i czosnek i lekko poddusic. Podlac calosc bulionem, zagotowac i dusic na malym ogniu az sie piers ugotuje. Chwile przed odstawieniem z kuchenki dodajemy groszek. Potrawe jeszcze raz doprawiamy sola, imbirem, pieprzem cayenne i gozdzikami. Posypujemy posiekana natka pietruszki i ew. kolendra.

Podajemy z ryzem lub couscous oraz z ulubionymi warzywami.

Zamiast piersi mozemy wykorzystac kawalki kurczaka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz