piątek, 9 marca 2012

Piersi z nadzieniem kurkowym

Składniki

* 1 podwójna pierś, najlepiej nie za duża


* 2 garści kurek


* 1 mała cebulka


* 1 jajko


* bułka tarta do obtoczenia


* przyprawy - sól, pieprz, koperek/natka pietruszki


* 1 łyżka masła/margaryny do podduszenia kurek


* olej do smażenia piersi





Przygotowanie

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę dusimy i dodajemy kurki (jeśli małe to w całości, jeśli większe - kroimy je). Przyprawiamy solą i koniecznie pieprzem, bo grzyby lubią pieprz! Dusimy aż do odparowania wody. Dorzucamy posiekaną pietruszkę lub koperek (można, nie trzeba). Odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie czyścimy pierś, przekrajamy na pół, w każdym kawałku robimy nożem otwór tak głeboko jak nam się uda, aby zmieściło się nadzienie. Solimy i lekko pieprzymy z obu stron i w środku zrobione nożem "dziurki". Chłodny farsz kurkowy wpakowujemy do wyciętych otworów. Zaszywamy nitką lub wykałaczką.

Gotowe torebki obtaczamy w jajku, a potem w bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienienia, często obracając. Można też zrobić odwrotnie, tj. najpierw obtoczyć w bułce tartej, a dopiero potem w jajku. Smaczek też jest rewelacyjny :)

Danie podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką, u mnie z czerwonej kapusty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz