wtorek, 27 marca 2012

Placuszki rybne z sosem chrzanowym

Składniki

Składniki

Placki


2 duże ziemniaki
2 filety z dowolnej ryby
sól i pieprz
połowa małej cebuli lub ćwierć dużej
1/2 pęczeka świeżego kopru, posiekanego
1 jajo, lekko roztrzepane
cytryna

Sos



chrzan
majonez
ketchup

Po równej ilości.



Przygotowanie

Przepis z Kuchnia TV, trochę zmieniony.

Ugotować ziemniaki.
W międzyczasie ugotować filety rybne, po ugotowaniu skropić sokiem z cytryny.

Rozgnieść ziemniaki na pure.
W dużej misce umieścić pure z ziemniaków i rybę, dodać sól i pieprz. Dodać cebulę, koperek, jajo i dobrze wymieszać.

Uformować placki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i nie da się z niej uformować placków, dodać trochę bułki tartej.

Rozgrzać dużą patelnię i wlać na nią olej. Smażyć placuszki na złoto.
Podawać z sosem chrzanowym - połaczyć składniki sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz