sobota, 3 marca 2012

Pychotka

Składniki

Ciasto:

4 żółtka
40 - 45 dkg mąki
20 dkg palmy
10 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
3 łyżki śmietany

Krem:

1 kostka masła
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżki ze sporym czubkiem ale bez przesady

6 białek
20 dkg cukru pudru
20 dkg grubo krojonych orzechów
słoik dżemu z czarnej porzeczki



Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę.
Amoniak mieszamy ze śmietaną i zagniatamy dośc wolne ciasto, gdyby było za rzadkie to dodajemy trochę więcej mąki.
Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy nim 2 blaszki (25 x 40).

Na ciasto wykładamy dżem, na to dajemy pianę z 3 białek i 10 dkg cukru pudru
i posypujemy 10-cioma dkg orzechów, pieczemy ok 40 min w 180".
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do ok 80" i lekko uchylamy piekarnik
(ja wkładam drewnianą łyżkę) aby beza nam się wysuszyła ok 10 min.

Z drugą blaszką postępujemy tak samo a więc dżem, piana, orzechy i do piekarnika.

Krem:

250 ml mleka zagotować,
żółtka utrzeć z cukrem dodać obie mąki resztę mleka i wymieszać, wlewać na gotujące się mleko , gdy zakipi jest gotowe, ostudzić, utrzeć z masłem

Krem wyłożyc na jeden placek (na pianę) przykryć drugim plackiem ( pianą do wierzchu) schłodzic.



 Zyczę smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz