sobota, 31 marca 2012

Rolada makowa z ciasta biszkoptowego

Składniki


szklanka 250 ml
forma  26X40

Ciasto na roladę:

3 jajka
2 łyżki wody
5 czubatych łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru wniliowego
otarta skórka z 1 cytryny
cukier kryształ do posypania


Na masę makową:

1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
zapach migdałowy.

Polewa:
5 dag margaryny ( masło roślinne się nie nadaje)
1/4 szklanki cukru krysztalu
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyzka gorącej wody.





Przygotowanie

Ciasto

Żółtka utrzeć na gęstą masę z 2 łyżkami wody, 3 czubatymi łyżkami cukru, skórką cytrynową i cukrem waniliowym.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Białka dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Wsypać całą makę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na niej ciasto.
Piec 10 minut w 200°C.
Upieczone ciasto przełozyć na posypaną cukrem ściereczkę i usunąć papier.
Za pomocą ściereczki zrolować ciasto w roladę i zostawić do wystygnięcia. 


Masa makowa:

Mak zalać wrząca wodą i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie zagotować i znów odstawić do wystygnięcia.
Po ostudzeniu zlać wodę przez sitko, a mak zmielić dwukrotnie.
Przemielony mak połączyc z jajami, mąką oraz zapachem.
W rondlu zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak, cały czas mieszając.


Delikatnie rozwinąć  roladę i usunąć ściereczkę, gorącą masę makową rozprowadzić na cieście. Zwinąć roladę, wierzch polać polewą kakaową.

Polewa

Wszystkie składniki zmieszać i zagotować. Gotować ok. 5 minut ciągle mieszając. Przestudzoną wylać na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz