piątek, 16 marca 2012

wątróbkowe wariacje

Składniki

- 6-8 wątróbek drobiowych;
- 3-4 spore cebule;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki bułki tartej;
- tłuszcz do smażenia;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, inne ulubione.

OPCJONALNIE:
- 1 szkl. jasnego piwa (dowolnego);
- łyżka kwaśnej śmietany 18%;
- łyżeczka musztardy.
lub
- duże winne jabłko.
lub
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%.

[porcja obiadowa na dwie osoby]



Przygotowanie

Wątróbkę oczyścić, umyć i bardzo dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.
Kawałki surowej wątróbki (jakie kto lubi - mniejsze większe, plastry, paski) otaczać w mieszance mąki pszennej i bułki tartej, układać na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smażyć do zrumienienia na ostrym ogniu (lubię chrupiącą skórkę i delikatny środek).

Równocześnie na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojone w półtalarki posolone i popieprzone cebule.
Kiedy cebula jest już lekko zezłocona, podlać ją wodą i dusić do miękkości.

Usmażoną cebulę przełożyć na patelnię, na której smażyły się kawałki wątróbki, doprawić obficie pieprzem, wymieszać i odczekać jeszcze chwilę, aż przemieszają się smaki.

Wątróbka jest pyszna już na tym etapie, ale aby uniknąć monotonii polecam następujące wariacje:

Wariacja 1:
wątróbkę wymieszaną z cebulką zalać szklanką jasnego piwa, dusić do uzyskania zawiesistego sosu, doprawić łyżką śmietany i odrobiną musztardy;

Wariacja 2:
do wątróbki wymieszanej z cebulą dodać obrane i pokrojone w niezbyt drobne kawałki jabłko i poddusić razem, doprawić dodatkowo majerankiem;

Wariacja 3:
mieszankę wątróbki z cebulą zalać szklanką śmietany i odrobiną wody, dusić do uzyskania sosu.

Danie najlepiej smakuje z jakąś kwaśną jarzyną - ogórki kiszone, surówka z kapusty kiszonej itp. oraz białym pieczywem z masłem. Soli się dopiero na talerzu.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz